jij doetMet steun van het Oranje Fonds en Fonds 1818 is Stichting MOOI in januari gestart met een nieuw project genaamd JijDoet. Het project komt voort uit de voorheen verplichte maatschappelijke stage, waarin jongeren vanuit school kennis maakten met vrijwilligerswerk. Dit project heeft echter een volledig andere insteek. JijDoet is een innovatief veranderproject dat ruimte geeft aan het experiment en dat uit gaat van de intrinsieke motivatie van jeugd.

Van moeten naar willen

“JijDoet is een project waarbij de omslag van moeten naar willen het uitgangspunt is. We kijken naar wie een jongere is, waar zijn/haar talenten liggen en wat hem/haar in beweging brengt om maatschappelijk betrokken te zijn. Vervolgens spelen we hier op in door de juiste partijen samen te brengen en door ruimte te maken om jongeren zelf hun ideeën te laten uitvoeren. Denk aan duidelijk zichtbare projecten of evenementen die fris, aantrekkelijk en actueel zijn maar altijd met een maatschappelijke doel of karakter. Wij zijn overtuigd dat talenten en drijfveren van jongeren kunnen worden ingezet om een maatschappelijke bijdrage te leveren. Dat de energie en ideeën die zij hebben een verschil kunnen maken. Een samenleving waarin iedereen meedoet en verantwoordelijk is voor zijn of haar leefomgeving, begint ten slotte bij de jeugd. Jong inspireert jong; dat is de bedoeling!”, aldus projectcoördinator Marije Arnouts.

Geen tijd, suf imago

Uit onderzoek, bijeenkomsten met jongeren en uit opgedane ervaringen met de maatschappelijke stage in de afgelopen jaren is gebleken jongeren weinig tijd hebben (door school, bijbaantjes, vrienden) om zich vrijwillig in te zetten voor een ander of een maatschappelijk doel. Daarnaast vinden zij dat vrijwilligerswerk vaak niet goed aansluit bij wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn. Het imago van vrijwilligerswerk en maatschappelijk betrokken zijn speelt hierbij ook een rol en de twijfel over of de investering die ze moeten doen wel voldoende oplevert.

Jongeren hebben een voorkeur voor korte en projectmatige klussen. Deze informatie, meermalen uit de eerste hand ontvangen door het team van JijDoet, in combinatie met een deelname aan de Zomerschool van het Oranje Fonds, was aanleiding voor de ontwikkeling van dit project.

Kick-off JijDoet

Dit jaar komen er diverse deelprojecten met een maatschappelijk doel voorbij in de stad die zijn vormgegeven en worden uitgevoerd door jongeren. Aankomend voorjaar zal er een spetterende kick-off van JijDoet plaatsvinden. JijDoet zoekt hiervoor nog getalenteerde jongeren op het gebied van mode, make-up, muziek, styling, fotografie en social media. Ben jij of ken jij een jongere die deel wil uitmaken van een uniek evenement? Neem dan snel contact op! Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en like ons: www.facebook.com/jijdoet.

-advertenties-

-goede doel-