20150306 43189“Shub Holi!, Gelukkig Nieuwjaar!”, zo begroeten de deelnemers van het Zoetermeerse Holi Phagua elkaar bij binnenkomst. Een beetje laat voor ‘Gelukkig Nieuwjaar’? Welnee, de Hindoestaanse gemeenschap loopt zijn tijd juist ver vooruit want zij vierden vrijdag 6 maart het begin van het jaar 2072.

20150306 43190Over de hele wereld vieren meer dan een miljard mensen op 6 maart 2015 Holi Phagua. Het feest is één van de belangrijkste hindoe hoogtijdagen. Het Holifeest is duizenden jaren geleden ontstaan in India en wordt beschreven in de eeuwenoude hindoe geschriften. Tijdens dit feest wordt iedereen met gekleurde poederverf bestrooid. De filosofische gedachte achter het feest is harmonie en gelijkheid, er is geen onderscheid in stand, rang of kleur.

Het Holifeest wordt ook beschouwd als een overwinningsfeest, de overwinning van het goede op het kwade.

Vanaf dit jaar pakte de Zoetermeerse Hindoe gemeenschap de draad weer op om het Holifeest ook in eigen stad te vieren. Met dank aan wethouder Robin Paalvast, die het feest ook zelf bezocht, konden zij een bijeenkomst houden in de kantine van het Gemeentehuis, met traditionele muziek en lekkers.

Wethouder Paalvast: “De Hindoegemeenschap in Zoetermeer telt zo’n 9000 leden, het is mooi om te zien dat deze hechte gemeenschap een voor hen zo belangrijk feest ook in eigen stad kunnen vieren”. Met drum en zang werd het nieuwe jaar ingeluid. Na de viering in Zoetermeer sloot de groep Holi-vierders aan bij de grote viering in Den Haag, waar traditioneel ook met gekleurd poeder gestrooid wordt.

-advertenties-

-goede doel-