Karel

De gehele maand april is het werk van Karel Lengkeek te zien in het TERRATORIUM. “Ik begon in 1986 met het maken van kunst”, aldus Lengkeek.  “Mijn werk is gebaseerd op geometrische vormen. In de beginperiode maakte ik voornamelijk tekeningen. Hierna merkte ik dat mijn ideeën ook in combinatie met andere materialen konden worden uitgevoerd, zoals perspex, kunststof en aluminium.”

“Het experiment is voor mij een essentieel onderdeel van het kunstenaarschap. Ik vind iedere keer een nieuwe uitdaging. Zelfs een paperclip biedt mij mogelijkheden.” Lengkeek laat zich inspireren door kunstenaars als Mondriaan, Vaserely en Escher. “Aanvankelijk werkte ik in zwart wit maar kleur werd, na een jaar experimenteren, ook onderdeel van mijn werk.” De werken van de kunstenaar zijn soms met minuscule precisie gemaakt. Toch gaat hier geen uitgebreide voorbereiding aan vooraf. “Schetsen maak ik niet. De tekeningen ontstaan in mijn hoofd en worden direct vertaald naar het papier.”

Sommige werken lijken te schuiven en te draaien. “Dat kun je met geometrie ook bereiken”, aldus Lengkeek. “Ik ben bewust bezig met het creëren van schaduwpartijen en beweging. Het is leuk als je merkt dat de beschouwer dit ook ziet. Sommigen staan in verwondering te kijken!”

De kunstenaar maakt regelmatig werk in opdracht. “Ik zie het als een uitdaging om opdrachten buiten mijn oorspronkelijke werkgebied aan te nemen”, licht Lengkeek toe. “Voor recente opdrachten werkte ik bijvoorbeeld voor het eerst met MDF en led verlichting.”

Karel Lengkeek is autodidact en heeft al vele exposities in Nederland en het buitenland achter zijn naam staan. De expositie ‘Geometrie in beweging’ is gratis te bezoeken op woensdag t/m zaterdag van 11-17 uur. Tijdens de kunstfoyer op vrijdag 4 april (16-19 uur) en iedere zaterdag van 12-17 uur is de kunstenaar zelf aanwezig in het TERRATORIUM (Dorpsstraat 12, Zoetermeer).

-advertenties-

-goede doel-