Zoetermeer doet al jaren actief mee aan de Landelijke Opschoondag om zwerfvuil tegen te gaan. Ook dit jaar geven veel buurtbewoners gehoor aan de oproep om hun eigen leefomgeving schoon te maken en te houden. Op 29 maart gaan de bewoners in de wijk Buytenwegh aan de slag. De wijkposten van de gemeente verstrekken prikkers en andere materialen. Er zijn schoonmaakacties voor jong en oud en een brassband geeft een optreden. Hieronder een korte toelichting op de activiteiten per buurt.

Anna Blamanhove

landelijke-opschoondagEdo Haan (wijkwethouder Buytenwegh) deelt op zaterdag 29 maart om 11.00 uur in het parkje achter de Anna Blamanhove stempelkaarten aan kinderen uit, waarmee zij een stempel kunnen verdienen voor het ophalen en inleveren van zwerfvuil. De kinderen krijgen hiervoor vuilknijpers en hesjes. Bij een volle stempelkaart ontvangen zij een cadeaubon van Intertoys. Vanaf 11.00 uur treedt hier ook de brassband op.

Ook is er een grote actie, waarbij bewoners de hondenpoep in het park opruimen. In het park spelen veel kinderen. Bewoners van Buurt Bestuurt maken verder in deze straat de daken van de schuurtjes schoon en beplanten bakken die zij hierna adopteren. Aan het eind gaan de bewoners samen lunchen. Om 15.00 uur wordt de opschoondag in de Anna Blamanhove afgesloten.

Randwijkhove

Ook de bewoners van de H.M. van Randwijkhove, verenigd in een buurtforum, doen mee met de opschoondag. Om 12.00 uur start de brassband hier met spelen, en om 12.15 uur geeft Klaasjan de Jong (wethouder Natuur) dan een startsein door samen met bewoners een adoptietuin te beplanten. Daarna maken kinderen onder begeleiding van bewoners de straat schoon. Als beloning kunnen kinderen een vogelhuisje maken en geschminkt worden. Om 14:30 uur eindigt de opschoondag in de Van Randwijkhove.

Bordewijkhove en Menno ter Braakhove

De buurt Bordewijkhove en Menno ter Braakhove doen ook mee met de opschoondag. Actieve bewoners zijn verenigd in een buurtforum Bordewijkhove, Menno ter Braakhove en Panamapad (BMP). Zij zetten zich in om de leefbaarheid in de buurt te verbeteren. Tijdens de Landelijk Opschoondag organiseren zij activiteiten voor jong en oud op het grasveld tussen Bordewijkhove en Menno ter Braakhove. Van 12:00 tot 15:00 uur maken bewoners samen de buurt schoon en kunnen kinderen paaseieren schilderen. Bewoners maken zelf iets lekkers en delen het met elkaar. Ook hier komt de brassband om 12.30 uur langs om de schoonmaakactie swingend te begeleiden.

Buurt Bestuurt

Leden van het buurtcomité Buurt Bestuurt namen het initiatief voor de opschoondag in de Anna Blamanhove. Buurt Bestuurt is een nieuwe manier van werken. Het bestaat uit een buurtcomité van bewoners, politie, medewerkers van team Handhaving van de gemeente en andere partners in de wijk, zoals de woningcorporatie en het opbouwwerk van stichting MOOI. Het buurtcomité komt ongeveer één keer per zes weken bij elkaar en bepaalt welke problemen als eerste moeten worden aangepakt. Het gaat dan vooral om problemen die invloed hebben op het prettig en veilig wonen en leven in de buurt. De professionals geven aan hoe zij de problemen gaan aanpakken. Ook komt aan de orde wat bewoners zelf kunnen doen aan een veilige en prettige woonomgeving.

De diverse activiteiten tijdens de Landelijke Opschoondag worden ondersteund door de woningcorporaties, stichting MOOI en de gemeente.

-advertenties-

-goede doel-