Uitleg verkiezingen-6Janneke van Kempen leidt al 7 jaar lang thema bijeenkomsten voor Stichting Piëzo. Deze stichting zet zich in voor Participatie, Integratie en Emancipatie in Zoetermeer. In een thema bijeenkomst gaat Janneke met de deelnemers in gesprek over een actueel onderwerp. Dit onderwerp wordt een week van tevoren aangekondigd. Het is leuk om te zien dat er steeds meer mensen komen en meepraten.

“Vorige week was ik in Buytenwegh”, vertelt Janneke. “Het ging toen ook over de gemeenteraadsverkiezingen en er waren politici aanwezig. De ruimte was echt te klein. Er waren meer dan 40 mensen. Vaak hoor je zeggen dat mensen niet meer geïnteresseerd zijn in politiek. Ik merk, dat als je het duidelijk uitlegt, dat er juist veel belangstelling voor is.”

Stichting lezen en schrijven

Ook in Oosterheem gaat het over de gemeenteraadsverkiezingen. Voor elke aanwezige heeft Janneke de verkiezingskrant meegebracht. Die krant is gemaakt door de Stichting lezen en schrijven. Deze Stichting zet zich in om taal voor iedereen begrijpelijk te maken.

Uitleg verkiezingen-3-2Janneke begint haar verhaal met een foto van de raadszaal. Met de raadsleden, de burgemeester en de wethouders. Ze legt uit wat de rol van deze mensen is. En hoe je raadslid, wethouder of burgemeester kan worden. “Wie is de baas in de gemeente?”, vraagt ze. De meeste aanwezigen denken dat dat de burgemeester is maar Janneke legt uit dat eigenlijk de gemeenteraad de baas is, met inspraak van de burgers.

Een Bulgaarse vrouw, Natalia, vertelt dat zij vroeger in Bulgarije niet vrij mocht stemmen of uitkomen voor je politieke voorkeur. Natalia: ”Het is zo belangrijk, dat je hier in een vrij land woont en dat je een eigen mening mag hebben en er voor uit komen en dat er eerlijke verkiezingen zijn.”

Jongeren

Anita, één van de deelnemers aan de bijeenkomst, vertelt: veel jongeren in mijn omgeving gaan blanco stemmen. Ze weten niet op wie ze moeten stemmen. Er moeten meer bijeenkomsten zoals deze worden gegeven speciaal voor jongeren.

Niet klagen

Al met al een heel geanimeerde ochtend. Ruim over de geplande tijd sluit Janneke de bijeenkomst af. Haar slotvraag: wie gaat er woensdag stemmen? Alle handen gaan omhoog!

“Ja”, zegt Janneke, “mijn moeder zei het al: als je niet gaat stemmen, dan maak je ook geen gebruik van je recht om je mening te laten horen. En dan heb je later ook niet het recht om te klagen.”

-advertenties-

-goede doel-