Caminada-03

De fijne geur van leer komt je tegemoet wanneer je binnenloopt bij Caminada meubelen. De ruim opgezette showroom toont mooie meubelen die je lijken uit te nodigen om erop te gaan zitten. “Onze collectie is altijd anders!” vertelt René Caminada, de eigenaar. “We verkopen met opzet geen merken, zodat wij exclusief zijn. Ook de kunst in onze winkel is bijna nergens anders te krijgen.'' Hij wijst naar de schilderijen aan de muur. Deze keer heeft Caminada Meubelen een expositie van schilderijen waar er enkel twintig van gemaakt zijn door schilders in de hele wereld.

Van ouder op zoon
Caminada-11Het meubelbedrijf Caminada begon bij de ouders van René. In 1964 namen zij een meubelgroothandel over in Den Haag. Daar kwamen winkeliers met hun klanten langs om in de toonzaal meubels uit te zoeken. “Als kleine jongen hielp ik al snel mee in de zaak. Ik ging daar na school naar toe want daar waren mijn ouders. En dan was het al snel: ‘Doe jij even dit of dat. En haal even dit of dat’. En zo rolde je er al van jongs af aan in.”

Na tien jaar verhuisden zijn ouders naar de Rijswijkseweg in Den Haag. Daar begonnen zij met het verkopen aan particulieren. Door de Haagse stadsvernieuwing van het Laakhavengebied werd het pand aan de Rijswijkseweg gesloopt. De winkel verhuisde naar Voorburg, maar dat was geen geschikte locatie. Toen kwam René Caminada voor de keuze te staan of hij naar de Megastores achter Den Haag Holland Spoor of naar het Woonhart in Zoetermeer zou gaan.

Voorzitter winkeliersvereniging
“Gelukkig heb ik voor het Woonhart gekozen. Het Woonhart heeft een mooie ligging tegen het Stadshart aan. Ik ben nu voorzitter van de winkeliersvereniging in het Woonhart en we zijn bezig om van de drie centra Dorp, Stadshart en Woonhart één centrum te maken. Er moet een soort loopbrug komen met begroeiing en gezelligheid, want het is nu toch wel een grote grijze tegelverbinding. De gemeente zal eerst de rondgang om de Dobbe maken. Daarna willen wij proberen die loopbrug te krijgen.”

Niet alleen wil hij meer bezoekers trekken, ook vindt hij kunst belangrijk. ‘’Ik wil me sterk maken voor Zoetermeerse kunstenaars die willen exposeren in het Woonhart. Ook als ze willen exposeren en verkopen in mijn winkel vind ik dat goed, maar ik wil er natuurlijk wel aan verdienen. Het blijft handel.”

Italiaans bloed
Caminada-10Zijn familie is vanuit Italië in de 17e eeuw naar Nederland gekomen, waar ze aan de slag gingen als instrumentenmakers. Ze maakten klokken, sextanten en barometers. Vooral in Rotterdam komen nog mensen uit het geslacht Caminada voor en er hangt ook nog ergens een klok in een kerk, gemaakt door zijn voorouders.

Caminada meubelen heeft een exclusieve smaak en oog voor kwaliteit. ‘’De meeste mensen denken dat wij erg duur zijn, maar dat was vijftien jaar geleden. Inmiddels zitten wij qua prijzen in het lagere middensegment: één stap hoger dan de discounters. Dat is omdat ik kwaliteit belangrijk vind. Je moet wel kunnen zitten op een bank. Tegenwoordig hebben we zeer betaalbare spullen met een hele goede kwaliteit.’’

Ook is de collectie helemaal uniek in Zoetermeer. “Dat komt doordat ik zelf inkopen doe en met plezier alle beurzen bezoek” zegt René. ”Het zijn de kleine modeboetiekjes die een winkelstraat zijn uitstraling geven, omdat ze andere spullen hebben dan de grote ketens. Je hoeft echt niet naar Amsterdam of andere steden om te gaan winkelen: alle winkels die daar zitten, zijn hier ook. Maar juist die kleine boetiekjes en kleine zelfstandigen geven een winkelcentrum sfeer door de unieke collectie die ze hebben. Daarom doe ik ook geen zaken met fabrieken die ook zaken doen met de grote meubelketens.”


Trend van nu: het hoeft niet meer bij elkaar te passen
De collectie van Caminada verandert bijna dagelijks. Het hele jaar komen er meubels binnen. Als hij er geen plek voor heeft, dan gaan ze in de opslag, totdat er een showmodel uitgaat. Zo’n vijf tot zes keer per jaar gaat Caminada naar een meubelbeurs om de trends bij te houden en om meubels in te kopen.

In de winkel is een aparte hoek gemaakt voor de relaxfauteuils. Dat zijn stoelen die je kunt verstellen zodat je lekker kunt zitten om bijvoorbeeld een boek te lezen of tv te kijken. René ziet een trend in deze fauteuils: ‘’Vroeger kochten mensen een tweezits- en een driezitsbank of een driezitsbank met twee bijpassende stoelen. Tegenwoordig hoeft het niet meer bij elkaar te passen. Zo’n stoel kan makkelijk in het bestaande interieur ingepast worden. Sommige mensen zitten niet eens meer op de bank. Die is voor de visite, zeggen ze dan.”


Je kunt niet lang op vakantie
Als eigenaar van een bedrijf, kun je niet vaak of lang op vakantie. In het voorjaar is er een weekje wintersport, in het najaar een weekje zon. Langere reizen heb ik vroeger gemaakt, naar China, Sri Lanka en Amerika.’’ Reizen is leuk, maar zijn passie ligt toch echt bij meubelen. “Mijn bedrijf is ook eigenlijk mijn hobby,” zegt René Caminada. Als ik naar een beurs ga, dan maak ik daar een paar gezellige dagen van.”

Om tussendoor te ontspannen gaat René golfen, onder andere in de Ardennen, maar hij heeft bewust geen handicap gehaald. “Ik ga liever golfen met een paar vrienden en daarna lekker lunchen met een glaasje wijn.”

Caminada-12

 

Interview: Martha Pelkman

Foto's: Patricia Munster

Wilt u ook een editorial doen met Zoetermeer Actief? Neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor de mogelijkheden.

-advertenties-

-goede doel-