schilderij John Henniger

U kent de kunstenaar John Henniger misschien van zijn serie treinen. Voor deze expositie is de kunstenaar een andere weg ingeslagen. “Dieren vind ik minstens zo fascinerend: van kikker tot olifant, boeiend op televisie en in de dierentuin.”

John Henniger tekent al zijn hele leven. “Eigenlijk heb ik niet het gevoel kunst te maken”, vertelt hij. Tijdens de expositie ‘Door beestenboel ontspoord’, toont de kunstenaar zijn verwondering over de levenswijze van de natuur. “Ik ben gefascineerd door de diverse soorten levensvormen en hun kleuren. Vooral vogels en reptielen hebben hierbij mijn voorkeur. Zo schilder ik padden, roofvogels, en schildpadden.”

Huid, haar en veren

Sommige schilderijen van de kunstenaar zien er haast fotorealistisch uit. “Met deze realistische weergave ga ik de uitdaging aan om de verschillende structuren weer te geven. Via huid, haar en veren wordt een werk ruimtelijk. Ik werk het liefst met acrylverf. Ook teken ik met grafiet, houtskool en inkt. Momenteel ben ik minder bezig met schilderen. Ik zie het liever als het ‘tekenen met verf’. Ik gebruik dan karton en begin zonder grondlaag met houtskool te schetsen. Hierna teken ik met penseel en inkt en breng ik met een dunne, niet dekkende verf vlakken aan. Het karton en de eerste lijnen van de opzet blijven zichtbaar.”

De kunstenaar blijft zich ontwikkelen. “Ik experimenteer met de manier waarop ik schilder. Ik ga nu met schetsboekjes op pad en teken op allerlei locaties. Ook wil ik meer ‘plein air’ gaan schilderen. Ik ben bewonderaar van kunstenaars als Sierk Schröder, Pieter Pander, Johan van Vlaenderen, David Weston en Marcel de Witte. Hun onderwerpen, kleuren en schilderstijlen boeien mij. Daar kan ik alleen maar van genieten.”

John Henniger volgde een opleiding tot Reclame Schilder en deed de opleidingen ‘Illustratief tekenen en decoratief ontwerpen’ aan de Academie K.A.B.K. in Den Haag en daarna Binnenhuis Architectuur. “Ook studeerde ik een paar jaar voor mijn plezier aan de Vrije Academie.” Sinds 2003 exposeert de kunstenaar met regelmaat in diverse steden in Nederland en het buitenland.

De expositie ‘Door beestenboel ontspoord’ is gratis te bezoeken op woensdag t/m zaterdag van 11-17 uur. Op zaterdag is de kunstenaar zelf aanwezig van 14-17 uur. Adres: Dorpsstraat 12. U vindt hier ook de TERRA ART SHOP, met betaalbare sieraden, designobjecten en kunst tot € 200,-.

-advertenties-

-goede doel-