Zoetermeer gaat het bereik van haar armoedebeleid vergroten en gericht inzetten op kinderen in armoedehuishoudens. Daarnaast zoekt de gemeente meer de samenwerking op met stichtingen, instanties en charitatieve instellingen, maar ook met maatschappelijk betrokken ondernemers in de bestrijding van armoede in de stad. Die aandacht is nodig: het aantal gezinnen in armoede groeit.

Het minimabeleid in Nederland gaat sterk veranderen. Gemeenten krijgen per 1 januari 2015 extra taken op het gebied van werk, zorg en inkomen over van het Rijk. Er komt extra geld beschikbaar voor armoedebestrijding en schuldhulpverlening in 2014 vanwege de crisis. Zoetermeer blijft dit jaar dan ook ruim aandacht schenken aan haar armoedebeleid, zeker nu het aantal mensen dat onder of rond de armoedegrens leeft groeit.

Verborgen armoede

Wethouder Edo Haan: “Het aantal bijstandsuitkeringen is de afgelopen jaren gestaag gestegen, van gemiddeld 2500 naar nu bijna 2800. We zien daarnaast bijvoorbeeld dat de voedselbank nu 300 pakketten per week verstrekt, in plaats van 240 eind 2013. Daarnaast is er door de crisis veel verborgen armoede onder zzp’ers en kleine zelfstandigen.”

Speerpunten: kinderen, preventie, hulp bij urgentie

leergeldEen belangrijk aandachtspunt in het armoedebeleid is het tegengaan van armoede onder kinderen. Er komen kindpakketten, bijvoorbeeld met kledingvouchers en bonnen voor zwemles en openbaar vervoer. De Stichting Jarige Job krijgt steun om kinderen een leuke verjaardag te bezorgen, en Stichting Leergeld helpt kinderen met hun onderwijsbehoeften zoals schoolboeken, tas of sportkleding. De bijzondere bijstand voor kinderen wordt verruimd en het college wil dat meer gezinnen gebruik kunnen maken van de ZoetermeerPas.

Zoetermeer wil meer inzetten op het voorkomen van schulden. Dat gebeurt door samen te werken met bijvoorbeeld energieleveranciers en woningcorporaties. Ook sociale partners, zoals hulpverleners in de wijk, kunnen hier een belangrijke rol in spelen.

Mensen die in urgente nood verkeren en die niet meer via reguliere wegen geholpen kunnen worden, kunnen terecht bij een fonds dat dit jaar wordt opgericht door charitatieve partners, in de Stichting urgente noden Zoetermeer (SunZ). Zoetermeerders kunnen dan in nijpende gevallen toch steun krijgen via hulpverleners.

-advertenties-

-goede doel-