APDC0533

Deze week werkte Basisschool Passe Partout met het thema Ridders en Kastelen. Centraal stond Kasteel Palenstein. Dit kasteel heeft aan het begin van de 15de eeuw in de Dorpsstraat in Zoetermeer gestaan. In het kasteel woonde ridder Willem van Egmond en zijn familie.

De leerlingen deden allerlei activiteiten rondom het thema. Ze werkten aan het bouwen van kastelen, het maken van schilden, kalligraferen en ze maakten prachtige spiegels. De leerlingen van groep 5 t/m 8 gingen op bezoek bij het Stadsmuseum Zoetermeer. Daar bekeken ze echte voorwerpen uit de tijd van ridder Willem. De leerlingen waren enthousiast bij het zien van de authentieke voorwerpen die misschien wel echt door ridder Willem en zijn familie zijn gebruikt, zoals een pispot, een bord met het familiewapen, een aderlaatmes en een dolk, maakte veel indruk. Naast het museumbezoek deden de leerlingen een speurtocht door het oude dorp en gingen zij op zoek naar de plek waar kasteel Palenstein heeft gestaan. De leerlingen van de middenbouw hebben ridderspelen gespeeld op het plein voor de school. Daarna werden ze tot ridder geslagen.

Voor deze projectweek leende Passe Partout de reizende tentoonstelling ‘Ridder Willem en de rest’ van het stadsmuseum Zoetermeer. De tentoonstelling bestaat uit 7 kleurrijke banieren met informatie en beelden over het leven op een kasteel rond 1400 in Zoetermeer. De tentoonstelling was tijdens de projectweek op school te bewonderen. Ook de ouders, die op de presentatieavond kwamen kijken wat de leerlingen allemaal geleerd en gemaakt hadden, vonden de tentoonstelling een mooie aanvulling op het thema ‘ridders en kastelen’.

Meer informatie over de reizende tentoonstelling ‘Ridder Willem en de rest’: Stadsmuseum Zoetermeer, tel. 079-3164735, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

-advertenties-

-goede doel-