Debaters-ID-Colleg

Een raadzaal vol ICT-studenten van het ID-College. Dat was het beeld op woensdagochtend 27 maart op het Stadhuis. Zo’n 100 eerstejaars niveau 4 studenten waren aanwezig om 6 teams met klasgenoten aan te moedigen die met elkaar het debat aangingen over een aantal stellingen.

P1016724“De bedoeling van het debat is vooral aan het publiek laten zien waarom jij iets vindt en waarom jij iets wel of niet wilt”, zo legde raadslid en debatleider Marijke van der Meer uit. “Luister vooral goed naar elkaar en reageer daarop, overtuig en zorg voor passie en humor” aldus de juryleden. Hoewel in het begin nog wat voorzichtig, brachten de twee eerste teams dit direct in praktijk in het debat over de stelling ‘Relschoppers Haren moeten zelf opdraaien voor alle schade’. De tweede stelling ‘Een goede docent is multi-inzetbaar’ leverde flink wat voor- en tegenargumenten op. Ook over de stelling ‘Internet moet een vrijplaats blijven zonder van bovenaf opgelegde regels’ werd enthousiast gedebatteerd.

“Drie levendige debatten van gemotiveerde groepen” zo gaf de jury aan. Het team van Don Moolhuijzen, David van Westrenen en Timothy Lachman kwam als winnend team uit de bus. De twee beste debaters gingen eerst nog de strijd met elkaar aan over de stelling ‘Er moet meer blauw zichtbaar zijn op straat’. Complimenten van de jury aan Sanne Zuidema, het enige meisje dat meedeed. Hoewel de jury haar inhoudelijk sterker vond, eindigde zij op een eervolle tweede plaats. De winnaar van de dag was Jeremy Mooiman die op de jury net iets meer indruk had gemaakt vanwege zijn presentatie. Hij nam de wisseltrofee in ontvangst van raadslid en juryvoorzitter Jan Willem Schotel.

Namens de gemeenteraad waren ook de raadsleden Jakobien Groeneveld, Rob Wessels en Harold de Wit vertegenwoordigd in de jury. De debatbijeenkomst past binnen de gedachte om jongeren en raadsleden meer met elkaar in contact te brengen. Bij het ID-College is het debat onderdeel van ‘politiek-juridische dimensie’; dit maakt deel uit van het examenvak Loop Baan waarvoor de studenten opdrachten moeten uitvoeren. Ter voorbereiding op het debat heeft een aantal raadsleden vooraf gastlessen verzorgd op het ID-College en uitgebreid tips gegeven over hoe te debatteren.

-advertenties-

-goede doel-