Op 25 april 2012 won het Alfrink College de ontwerpwedstrijd Zoetermeer, duurzame stad in de toekomst, uitgeschreven voor leerlingen in het voortgezet onderwijs. De leerlingen kregen als ontwerpbureau de opdracht om een middelgrote Nederlandse duurzame stad te ontwerpen voor ongeveer 100.000 inwoners, vergelijkbaar met Zoetermeer.

20130318 11462

Essentieel was, dat in deze stad de mensen veilig zijn voor het water en dat het energie verbruik van de huishoudens zo laag mogelijk is. Bovendien moest rekening gehouden worden met de toepassing van alternatieve brandstoffen op grote schaal.

Maandag 18 maart werd de gewonnen prijs geïnstalleerd op het Alfrink: 3 zonnepanelen, een omvormer en een display voor de school. Deze prijs is gesponsord door Tempus – Eneco en De Goede Woning,  met een totale waarde van € 2500,00.

Wethouder Hans Haring kwam de panelen officieel aanbieden aan de groep leerlingen die vorig jaar de prijs wonnen met hun ontwerp. De zonnecellen staan op het dak van de school, de opbrengst is op een paneel in het praktijklokaal naast de panelen af te lezen.

Energie opgewekt door zonnecellen heeft niet alleen een duurzaam aspect, maar zeker ook een educatief aspect. De bedoeling is dat de display van de zonnecel in een praktijklokaal geplaatst wordt, zodanig dat de leerlingen er lessen mee kunnen krijgen.

20130318 11459

Foto: Wethouder Haring praat met de winnaars over duurzame energie: “Zou jij zelf ook een paneel op je dak willen?”. De meningen van de leerlingen waren verdeeld. Eén van de leerlingen leek het beter om nog af te wachten, omdat de zonnecellen zo snel verbeteren dat de opbrengst volgend jaar weer verbeterd is. Wethouder Haring: “Het gevaar is dat je dan af blijft wachten tot je te oud bent om er nog voordeel van te hebben! Beter is soms de vijand van goed.”

-advertenties-

-goede doel-