IMG 4610 DSC08722

De houten omloop (stelling) van de bekende Molen De Hoop aan de Eerste Stationsstraat moest worden vervangen. Houtrot had de stelling zodanig aangetast, dat het niet meer verantwoord was mensen erop toe te laten.

Eind 2012 is de firma Verbij, een gespecialiseerd molenmakersbedrijf, begonnen met het vervangen van het stellingdek. Tijdens deze werkzaamheden kon de molen natuurlijk niet draaien, maar dankzij een elektromotor wel malen, en was de molenwinkel gewoon geopend. Het was een grote en kostbare klus die nu zo goed als klaar is.

SG207664Stellinghek

Het hek dat voor de aanvang van de werkzaamheden op de stelling zat, was maar 60 cm hoog, wat uiteraard op geen enkele wijze voldeed aan de huidige veiligheidseisen. Het hek simpelweg hoger maken was echter geen oplossing: de draaiende wieken zouden in botsing komen met het dan te hoge hek!

Molenmaker Verbij had van tevoren al een slimme oplossing voor dit probleem bedacht: door de stelling rondom met een plank te verbreden, kon het hek verder naar buiten geplaatst worden en daardoor hoger gemaakt worden.

Zo af en toe gooide het weer de werkzaamheden behoorlijk in de war. Regen en sneeuw zorgden ervoor dat er soms niet ter plaatse gewerkt kon worden. Gedurende die dagen werden in de werkplaats van de molenmaker de onderdelen voor het nieuwe stellinghek zo ver mogelijk klaar gemaakt. Daarna ging het monteren op locatie snel. Toen het hek gereed was, bleek dat het verbreden van de stelling veel effect heeft gehad voor de hoogte van het stellinghek; het hek is nu circa 90 cm hoog geworden!

Klaar?

Het timmerwerk aan de stelling is nu afgerond. Toch zijn de werkzaamheden aan de stelling hiermee nog niet voltooid. De schijnwerpers die er voor zorgen dat de molen ’s avonds fraai verlicht wordt, moeten nog teruggeplaatst worden en ook de bliksemafleiding moet nog worden afgemaakt. Om de draaiende wieken af te kunnen schermen voor bezoekers, dienen er nog twee hekken gemaakt te worden. Tenslotte moet in het voorjaar, als het droog en warm genoeg is, de bovenzijde van de planken nog worden voorzien van een coating met een slijtlaag zodat de stelling niet meer glad kan worden en veilig kan worden belopen.

Het bestuur van Stichting Molen De Hoop spreekt zijn hartelijke dank uit aan de vele geldgevers. Alle grote en kleine giften samen maakten deze noodzakelijke reparatie mogelijk!

Sinds enkele dagen is een geheel vernieuwde website in de lucht op www.molendehoopzoetermeer.nl

Deze site staat boordevol informatie (met veel kijk- en leeswerk) die regelmatig wordt bijgewerkt.

 

door Cor Groen, Foto’s Bart Dooren en Cor Groen

 

-advertenties-

-goede doel-