appelboomsnoeien

Zaterdag 2 maart werden de peren- en appelbomen in de monumentale boomgaard aan de Broekwegzijde gesnoeid. De klus werd geklaard door een dertigtal vrijwilligers, jong en oud, onder de bezielende leiding van Arie Sonneveld (voormalig fruitkweker) en Janny Scholtze, de wijktuinbeheerder. Het was trouwens prima toeven op dit schooltuinencomplex,  een ware oase midden in de woonwijk.

DSC00495De boomgaard was in de voorgaande week al door Arie onder handen genomen: hij gaf met witte kalk alle te snoeien takken en takjes een witte band. Zo konden de vrijwilligers met zaag of snoeischaar aan de slag om de takken zo dicht mogelijk aan de stam af te zagen of af te knippen. Deze takken verdwenen vervolgens in de houtversnipperaar.

Er staan zo’n 160 appelbomen en 100 perenbomen in de boomgaard met prachtige namen: Brabantse Bellefleur, Zoete Kroon, Delbare, Discovery, Bloemenzoet , Golden Delicious  en Goudreinet. De bijna 70 jaar oude perenbomen hebben namen als: Clapps Favourite, Conference, Legipont, Beurre Hardy, Bonne Louis, en stoofperen met namen als St Remy en Bergamot. Onder de latere aanplant zijn de Oomskinderen of Kruidenierspeer, Zwijndrechtse Wijnpeer en Triomph de Vienne.

In het najaar van 2013 worden met de opbrengst van het fruit weer activiteiten voor jonge en oudere wijkbewoners georganiseerd. De wijktuin aan de Broekwegzijde is vanaf 9 april weer open en een ieder is welkom om een kijkje te nemen.

-advertenties-

-goede doel-