kantorenpark-rokkeveenNa het dieptepunt in 2010, toen nog geen 12.000 m2 werd verhuurd, gaat het weer de goede kant op met de verhuur van kantoorruimte in Zoetermeer. De cijfers laten een goede verbetering zien: 27.000 m2 in 2011 en 33.600 m2 verhuurde kantoorruimte in 2012.

Wethouder Emmens (Economische Zaken): "Met deze cijfers zit Zoetermeer in de top 10 en doet het beter dan veel andere middelgrote steden. Opvallend is de komst van IT-bedrijven en zorginstellingen naar het kantorenpark Rokkeveen. Ook de leegstand van de kantoren neemt af door het omvormen naar winkelruimte of jongerenwoningen."

IKantorenpark Rokkeveen belangrijke trekker

Met de transactie van het hoofdkantoor van Dunea, eind 2011, blijkt het kantorenpark Rokkeveen een aantrekkelijk vestigingsgebied te zijn. De gebouwen waar de nieuwe huurders (Dunea, Ortec, Ipse De Bruggen) intrekken, worden grondig duurzaam gerenoveerd. Ook de gemeente investeert de komende jaren in het openbaar gebied van het kantorenpark (onder meer in en rond de Nelson Mandelabrug). Dit kantorenpark is hierdoor geen pure snelweglocatie. Het heeft naast de voordelen van uitstekende autobereikbaarheid, ook een ligging direct naast een NS/RandstadRail dubbelstation én dicht bij een groot wijkwinkelcentrum.

Kantorenpark Rokkeveen telt inmiddels ruim 100 vestigingen met in totaal 6.000 arbeidsplaatsen. De leegstand in dit gebied ligt met circa 10% ruim onder het gemiddelde in Zoetermeer en het landelijk gemiddelde (15%). In de onlangs vastgestelde regionale Kantorenstrategie Haaglanden 2012-2020 wordt kantorenpark Rokkeveen en de omgeving van het dubbelstation Zoetermeer aangeduid als “kantoorversterkingslocatie”.

Leegstand kantoren nam af in 2012

Hoewel Zoetermeer nog kampt met een te hoge kantorenleegstand, is deze ten opzichte van 2011 gedaald van circa 20,8 % tot 19,7%. Hiermee onderscheidt Zoetermeer zich van vele kantorensteden elders in Nederland. Naar verwachting zal de leegstand van kantoren de komende jaren verder afnemen, omdat de transformatie van een aantal minder courante kantoren langzamerhand wordt gerealiseerd. In 2012 zijn enkele kleinere kantoren in het Stadscentrum veranderd naar winkelruimten en persoonlijke dienstverlening. De komende jaren worden volgens planning enkele middelgrote kantoren omgevormd naar jongerenwoningen.

 

-advertenties-

-goede doel-