Het JIP (Jongeren Informatie Punt) helpt jongeren in Zoetermeer met vele vragen, van sex tot huisvesting en studie, niets is te gek! De medewerkers van het JIP, Sefton en Mai, staan klaar om alle vragen te beantwoorden. Natuurlijk ben je met elke vraag, klein of groot, van harte welkom bij het JIP. Zowel op de lokatie naast de Bibliotheek (Stadhuisplein 4) als online.

Op Zoetermeer Actief geeft het JIP om de week een handige JIP Tip, deze week gaat de tip over condooms.

 

Condooms gebruiken: Waarom wel en waarom niet?

CondoomsEr zijn genoeg goede redenen om een condoom wél te gebruiken.

Als je (nog) geen kinderen wilt dan zou je denken dat de anticonceptie pil of het spiraaltje genoeg is toch? Dat klopt min of meer wel, want de pil voorkomt de zwangerschap. Het vervelende is alleen dat deze anticonceptie niet beschermd tegen SOA.

SOA is een verzamelnaam voor allerlei ziekten (seksueel overdraagbare aandoeningen). Je kunt een soa alleen van iemand krijgen die al een soa heeft. Helaas kun je dit vaak niet aan iemand zien. Daarom is het belangrijk dat je veilig vrijt. Als je een soa hebt, dan kun je klachten hebben zoals pijn bij het plassen, afscheiding uit de geslachtsdelen, pijn in de ballen of in de onderbuik. Maar let op vaak heb je helemaal géén klachten en heb je wel een soa.

Een soa gaat niet vanzelf over, maar gelukkig zijn de meeste soa goed te genezen met medicijnen. Blijf je er mee rondlopen, dan kun je nare klachten krijgen. Van chlamydia (de meest voorkomende soa onder jongeren) kun je zelfs onvruchtbaar worden.

Als je onveilige seks hebt gehad, raden we je aan om je te laten testen. Je kunt je laten testen bij je huisarts, bij hetSoa-centrum Den Haag of bij het gratis Sense spreekuur bij het JIP.

Wanneer gebruik je geen condooms meer?

Als je eenmaal een tijdje een relatie hebt en je elkaar vertrouwt kun je samen besluiten om te stoppen met het condoom. Zeker als je aan kinderen denkt. We raden je dan wel aan om eerst eens samen een soa-test te doen. Dan weet je allebei zeker dat jullie beiden gezond zijn. Sommige soa kunnen pas na drie maanden betrouwbaar uit de test komen, dus vrij dan minimaal drie maanden met condoom en als de test negatief (dan is er niets gevonden) is dan kun je daarna met een gerust hart het condoom achterwege laten.

Condooms duur?

Je begrijpt hopelijk nu waarom condooms zo belangrijk zijn. Het gaat om jouw gezondheid.
Condooms zijn overal te koop. Bij de drogist, in de supermarkt en ook bij het JIP. In de winkel en uit de automaat aan de muur.
Nu zeggen mensen wel eens “ik gebruik geen condooms want dat is te duur”. Onzin! Tijdens het inloopspreekuur JIP (binnen) worden dus super goedkope condooms verkocht. Al vanaf 10 stuks voor een euro. ‘Te duur is dus geen goed excuus meer’.

Meer info?

Kom langs bij het Jongeren Informatie Punt: Stadhuisplein 4 (naast de bieb).
Elke werkdag open van 13.00 uur tot 18.00 uur en op vrijdag tot 21.00 uur.
Of bekijk de website: www.jipzoetermeer.nl


Door Sefton Nickless

 

Alle JIP Tips vindt u terug op onze pagina: jeugd - JIP Tip!

 

-advertenties-

-goede doel-