Plaquette drie wijze vrouwen

Dinsdag is het precies 151 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft: Keti koti, ofwel verbroken ketenen. De stichting Herdenking Slavernijverleden Suriname en de Nederlandse Antillen in Zoetermeer staat stil bij de afschaffing, met een herdenking én een viering.

Dinsdag 1 juli zal wethouder Taco Kuiper een krans leggen bij de Slavernij herdenkingsplaquette op het multifunctioneel gebouw Castellum in de wijk Palenstein. De kranslegging is om 16.45 uur en wordt begeleid door dans, muziek en zang uit de slavernijperiode en afgesloten met een hapje en een drankje. Vrouwengroep Afimo in klederdracht toont diverse soorten jurken en hoofddoeken en een Marrons dansgroep zal authentieke slavenliederen laten horen en slavendansrituelen demonstreren.

Activiteiten en Stichting

Zo’n 16.000 stadgenoten (13% van de totale bevolking) heeft een Surinaamse of Antilliaanse achtergrond. In hun huizen leven nog de verhalen voort van de slaven én de slavendrijvers. De Stichting geeft informatie over de geschiedenis, maar vraagt ook aandacht voor de moderne vormen van slavernij, die helaas nog steeds plaatsvinden.

Plaats: Castellum Palensteyn aan het Rakkersveld 141, start van de viering is om 16 uur, de kranslegging zal om 16.45 plaats vinden.

-advertenties-

-goede doel-