Portret-JanEvertZondag-2322 0212631C2-press

Het werk dat fotograaf Jan-Evert Zondag laat zien in het TERRATORIUM werd grotendeels speciaal gemaakt voor het project Jaarringen 2014. De fotograaf toont met water en lucht het grensvlak tussen stilstand en beweging. Jan-Evert Zondag : “Ook exposeer ik mijn luchtfotoserie ‘Old Five’, de door het Historisch Genootschap samengestelde top-5 van Zoetermeerse historische objecten.”

Nieuwe dingen zien

Het zijn niet de afzonderlijke elementen die Jan-Evert Zondag aantrekken. “Water, glas en lucht zijn rare stoffen. Lucht, helder water en glas kun je niet zien. Je ziet ze alleen wanneer ze elkaar raken terwijl er licht op valt. Als fotograaf kun je die interactie vastleggen. Je kunt spanning creëren en grensvlakken zichtbaar maken. Een grensvlak kan veel vormen hebben. Het kan vlak zijn, zoals bij een waterplas of ruit. Het kan gebogen zijn, zoals bij een luchtbel of druppel. Ook kan het ingewikkeld van structuur zijn. Dit zie je bijvoorbeeld bij ijs of sneeuw.”

Het werk dat te zien is tijdens ‘Drie elementen en tijd’ richt zich op water en lucht in combinatie met de ‘bevroren beweging’. “Door het stilzetten van de tijd zie je nieuwe dingen”, aldus Zondag. “Twintig luchtbellen in het water stijgen te snel omhoog om hen individueel te kunnen bekijken. In een momentopname kan dit wel.”

Luchtfotoserie

Ook luchtfoto’s zijn een specialiteit van Jan-Evert Zondag. Het Historisch Genootschap Oud Soetermeer maakte via een enquête de vijf mooiste historisch plekken in Zoetermeer bekend. “Op eigen initiatief maakte ik een luchtfotoserie van de gehele top-5, die nu ook bij TERRA te zien zal zijn. Het mooie aan de luchtfotografie is dat je in één beeld zeer grote objecten in verband met hun omgeving kunt tonen. Ook grotere structuren zoals polders en straten- en slotenpatronen worden zichtbaar.”

Over de fotograaf

Jan-Evert Zondag (1963) is fulltime professioneel fotograaf sinds april 2001. In zijn fotopraktijk Ardito maakt hij vrij werk en werk in opdracht. Jan-Evert beschouwt zichzelf als cultureel ondernemer en heeft dan ook een leuke actie bedacht rondom zijn expositie. Bekijk hiervoor en voor meer informatie de website: www.ardito.nl

De expositie ‘Drie elementen en tijd’ is heel juni gratis te bezoeken op woensdag t/m zaterdag van 11-17 uur en op zondag van 13-17 uur, adres: Dorpsstraat 12. Dit is tevens het startpunt van de kunstroute Jaarringen 2014 (routeboekje €2,-).

 

-advertenties-

-goede doel-