Het college van Zoetermeer heeft de Perspectiefnota 2015 – 2018 naar de raad verzonden. De nota beschrijft de actuele financiële situatie van de stad en de vooruitzichten voor de komende jaren. Door de oplopende Rijksbezuinigingen is de financiële situatie iets verslechterd ten opzichte van de begroting 2014-2017: Bezuinigingen blijven nodig, oplopend tot ruim € 2 miljoen in 2018.

raadzaalHet jaar 2014 valt financieel positief uit. Wethouder Robin Paalvast (Financiën): “Het nieuwe college heeft met deze Perspectiefnota de financiële uitgangspositie in kaart gebracht en een aantal lopende activiteiten van dekking voorzien. De komende maanden gaat het bestuur plannen in samenspraak uitwerken met bewoners, bedrijven en organisaties en natuurlijk de gemeenteraad. De financiële vertaling daarvan komt in de begroting van het najaar. Om het huishoudboekje financieel gezond te houden zijn bezuinigingen ook de komende jaren noodzakelijk.” De bezuinigingen zijn vooral nodig door externe factoren zoals de decentralisaties in de zorg.

Het college verstrekt in 2014 een eenmalige bijdrage aan de minima. Daarnaast wordt in 2014 geld uitgetrokken voor verlichting in het Binnenpark, een oude wens van de raad.

Het college stelt voor om budget voor 2015 in de begroting op te nemen voor de huidige wijksport- en cultuurbemiddelaars (de zogenaamde combinatie-functionarissen). De structurele financiële invulling van deze functionarissen wordt betrokken bij het begrotingsdebat in november.

Het college wil structureel meer geld voor het aanpakken van zwerfafval. Er is ook een meevaller: de kosten van de afvalverwerking en -inzameling vallen lager uit. Dit komt onder andere door de gescheiden afvalinzameling. Inwoners gaan daardoor in 2015 een iets lager tarief betalen voor de afvalstoffenheffing.

Decentralisaties

Zoetermeer krijgt door de decentralisaties nieuwe taken op het gebied van jeugd, zorg, en participatie, maar ook minder budget dan er nu aan wordt uitgegeven. Op hoofdlijnen is inmiddels duidelijk met welke budgetten Zoetermeer moet werken. De precieze cijfers worden in de begroting in het najaar verwerkt.

Een aantal onderwerpen is in de plannen van het college nog niet van een concreet budget voorzien. Dit in afwachting van nadere uitwerking. Voorbeelden hiervan zijn het armoedebeleid en de gevolgen van de decentralisatie van rijkstaken. Het college zal over deze onderwerpen nog met de raad en betrokken partijen in de stad van gedachten wisselen. Datzelfde geldt voor de plannen die voortkomen uit het Hoofdlijnenakkoord dat in mei door de raad is vastgesteld.

De zomerperiode werkt het college aan de uitwerking van haar andere plannen en ideeën, in samenspraak met inwoners, bedrijven en organisaties. De financiële effecten van die plannen komen terug in de begrotingsbehandeling van het najaar.

Wethouder Robin Paalvast (Financiën): “Naast samenspraak is het college ook voorstander van transparante en heldere communicatie. Daarom stellen we voor de begroting bondiger en overzichtelijker te maken, zodat bewoners goed kunnen zien of het bestede geld ook het gewenste effect heeft gehad.”

Op 23 juni en 30 juni wordt de Perspectiefnota 2015 tijdens het Voorjaarsdebat besproken met de raad. De perspectiefnota is te vinden op www.zoetermeer.nl/perspectiefnota .

-advertenties-

-goede doel-