01-Where-the-Tides-Ebb-and Flow by pedro marzorati

In juni en juli 2014 presenteert Terra Art Projects de kunstroute Jaarringen Zoetermeer. Net als de jaarringen van een boom, groeit deze kunstroute ook per editie. Het thema voor 2014 is: 'Waterwerken'. Acht spannende tijdelijke én permanente kunstwerken in het water verbinden de nieuwe stad en het oude dorp.

Tijdens het wandelen is er bovendien aandacht voor bestaande kunstwerken, de natuur en het cultureel erfgoed op de tijdelijke route. Jaarringen 2014 geeft je de mogelijkheid om dit deel van Zoetermeer op een totaal andere manier te zien en te beleven.

Diversiteit

De deelnemende kunstenaars hebben allen hun eigen inspiratiebronnen. De kunstenaar Pedro Marzorati bijvoorbeeld, wil met zijn Land Art installatie in het Wilhelminapark, ‘Where the Tides Ebb and Flow’, de opwarming van de aarde en de daarmee gepaard gaande stijgende zeespiegel aankaarten. De kunstenaars Maarten Fleuren en Kees Reijnen zien hun werk ‘De pelgrim’, dat drijft in het water van de Spartalaan, als metafoor. “Wie blijft en wie is op doorreis?”

Tijdens de route ziet u ook het werkproces en de resultaten van twee community art projecten. Niels Lakens beschildert samen met buurtbewoners de enorme ‘Kat van Palenstein’. De nestschalen die door Hetty Arens en een groep enthousiaste vrijwilligers werden gemaakt zijn nu te water gelaten in de Dobbe. Andere deelnemende kunstenaars zijn Paul Segers, Marian Meerbeek, Karin ter Waarbeek en Richard van der Koppel.

Expositie Jan-Evert Zondag

De foto’s die Jan-Evert Zondag in juni laat zien in het TERRATORIUM werden grotendeels speciaal gemaakt voor het project Jaarringen 2014. De fotograaf toont met water en lucht het grensvlak tussen stilstand en beweging: “Ook exposeer ik mijn luchtfotoserie ‘Old Five’, de door het Historisch Genootschap samengestelde top-5 van Zoetermeerse historische objecten.”

Loop de route zelf, of onder begeleiding van een gids

Je kunt de kunstroute zelf lopen. Download hiervoor de gratis mobiele app op de website www.jaarringenzoetermeer.nl of koop het routeboekje voor slechts €2,- in het TERRATORIUM. Je kunt er ook voor kiezen om mee te lopen tijdens een georganiseerde rondleiding, elke zondag om 14 uur. Dit is gratis op vertoon van het boekje. Aanmelden is niet nodig. Voor aanvang of na afloop van de route kun je direct en kosteloos de expositie van Jan-Evert Zondag bekijken.

Startlocatie route: Terratorium, Dorpsstraat 12

Openingstijden: woensdag t/m zaterdag 11.00-17.00 uur

                                                         zondag 13.00-17.00

Wil je meer informatie over Terra Art Projects of Jaarringen? Kijk dan op www.terra-artprojects.com of www.jaarringenzoetermeer.nl

-advertenties-

-goede doel-