zwanen-met-jongenHet Hoogheemraadschap van Rijnland is in samenwerking met de gemeente gestart met het maaien en krozen van sloten, vaarten en kanalen (watergangen) in Zoetermeer. De meeste werkzaamheden vallen onder het jaarlijkse onderhoud en duren met tussenpozen tot en met december.

Het verwijderen van een teveel aan waterplanten en het maaien van riet is belangrijk om watergangen voldoende vrij te houden. De aanwezigheid van te veel waterplanten belemmert namelijk de afvoer van water (in perioden met veel regen) en de aanvoer ervan (in droge tijden). Naast problemen met het watersysteem geven dichtslibbende watergangen ook andere problemen. Zo zijn ondiepe sloten slecht voor het waterleven. De temperatuur wisselt daar snel en vooral in de zomer kan dit leiden tot zuurstofarm water met stank en vissterfte tot gevolg.

Het maaien van de watergangen wordt uitgevoerd met een boot of tractor met maai- krooscombinatie. In verband met de voorschiften van de Flora- en Faunawet leggen de maaiers het maaisel minimaal twee dagen op de kant. Hierdoor hebben dieren die met de watervegetatie uit het water zijn gehaald de tijd om weer in het water te kruipen. Daarna wordt het maaisel opgehaald en afgevoerd. Het is mogelijk dat het gazon waarop het maaisel heeft gelegen er tijdelijk wat minder verzorgd dan normaal uitziet. Dit effect verdwijnt binnen enkele weken vanzelf.

Met het oog op aanwezige flora en fauna, wordt er niet overal gemaaid.  Alleen die locaties waar het echt nodig is, worden onder handen genomen. Op locaties waar verlanding van het riet optreedt, verwijderen ze het riet met wortel en al. Het rietknippen is in het algemeen iets dat in de laatste ronde wordt gedaan, naar verwachting is dat in november/december.

Meer informatie over het onderhoud van watergangen leest u op onze website rijnland.net/regels/onderhoud.

Voor informatie over een specifieke watergang bij u in de wijk kunt u contact opnemen met de schouwcoördinatie van de afdeling Handhaving via telefoonnummer (071) 306 35 90 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Tevens kunt u contact opnemen met de gemeentelijke wijkpost. Contactgegevens vindt u op www.zoetermeer.nl.

-advertenties-

-goede doel-