hatsjeptoetEen farao was mannelijk! Zo hoorde en zo ging het ook…meestal. Grote uitzondering was de machtige, vrouwelijke Hatsjepsoet. Op zondag 2 augustus verzorgt Diana de Wild, docente aan de Volksuniversiteit Zoetermeer, van 11.00 tot 12.00 uur een koffielezing in de Hoofdbibliotheek. Onderwerp is het leven van Hatsjepsoet.

Hatsjepsoet leefde in de 15e eeuw voor Christus. Na de dood van haar echtgenoot kwam ze als regent op de troon voor haar jonge neef Thoetmosis. Niet lang daarna liet ze zich tot farao kronen. Ze regeerde ruim 20 jaar over Egypte. Haar dodentempel Deir-el Bahri, waarin ze meestal als man wordt afgebeeld, is één van de mooiste tempels van Egypte. In een poging haar nagedachtenis te wissen, liet haar opvolger Thoetmosis III, op veel plaatsen haar naam weghakken. Zonder succes. Hatsjepsoet werd één van de beroemdste farao’s.

De koffielezingen worden georganiseerd door de Bibliotheek en de Volksuniversiteit. Kaarten kosten €5,- voor leden van de Bibliotheek of cursisten van de Volksuniversiteit en €7,- voor niet-leden. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de administratie in de Hoofdbibliotheek of online te reserveren via www.bibliotheek-zoetermeer.nl.

-advertenties-

-goede doel-