Banenafspraak 300dpi 0001De gemeente Zoetermeer heeft de eerste werkplek voor iemand met een arbeidsbeperking ingevuld. Deze werkplek is het gevolg van de Banenafspraak. Dit zijn afspraken tussen sociale partners die moeten leiden tot een beter perspectief op een reguliere baan voor mensen met een beperking. Ook de gemeente Zoetermeer draagt als werkgever haar steentje bij. Uit handen van wethouder Taco Kuiper ontving de eerste kandidaat op 9 juli zijn contract.

“Als gemeente kunnen en moeten wij het goede voorbeeld geven in het voldoen aan de gemaakte afspraken. In iedere organisatie zijn er werkplekken waar mensen met een beperking een volwaardige collega zijn”, aldus wethouder Taco Kuiper. “Het is nu een baan bij de gemeente Zoetermeer, maar de inspanningen leveren we samen met de partners in de regio.”

De Banenafspraak

Banenafspraak 300dpi 0017De Banenafspraak is een onderdeel van het sociaal akkoord dat vakbonden, werkgeversorganisaties en overheid in 2013 afsloten. Hierin is vastgelegd dat er tussen nu en 2025 in de marktsector 100.000 extra banen komen voor mensen met een arbeidsbeperking. In de overheidssector moeten er de komende 10 jaar 25.000 banen voor dezelfde doelgroep bijkomen. Voor eind 2016 moet de arbeidsmarktregio Zuid Holland Centraal 265 banen creëren: 205 in de marktsector en 60 bij de overheid eind. Eind 2024 moeten er 1400 mensen aan de slag zijn.

Werkbedrijf Forum Zuid-Holland Centraal

Om deze banen te realiseren, slaan gemeenten, UWV, werknemers- en werkgeversorganisaties de handen ineen. Dit doen ze onder de vlag van het werkbedrijf Forum Zuid-Holland Centraal. Dit werkbedrijf zet activiteiten op om werkgevers werkplekken ter beschikking te laten stellen en monitort de resultaten. In de eerste maanden van 2015 zijn in de regio zo’n 50 mensen met een arbeidsbeperking aan de slag gegaan.

Gezamenlijk bestuur

Wethouder Taco Kuiper van Zoetermeer zit namens de gemeenten van Zuid-Holland Centraal in het bestuur van Forum. Dat bestaat verder uit Patrick Schneider en Joan Remmerswaal namens de werkgeversorganisaties, Ajo Duymar van Twist en Yde van de Burgh namens de vakbonden en Hans Geleijnse namens het UWV.

-advertenties-

-goede doel-