03

Ook deze zomer genieten weer tienduizenden scouts van hun jaarlijkse zomerkamp. Door heel Nederland zijn scouts te vinden die met elkaar in de buitenlucht spannende en uitdagende activiteiten ondernemen. Natuurlijk onder begeleiding van ervaren en gedreven leiding.
Samen met vrienden en vriendinnen beleven ze de tijd van hun leven tijdens een week kamperen, bivakkeren in een gebouw van een collega Scoutinggroep of op het water. Het kamp is het hoogtepunt van het Scoutingjaar. Alles wat de scouts het afgelopen jaar geleerd hebben, brengen zij in de praktijk. Een weekje zonder ouders samen uitdagende en grensverleggende activiteiten ondernemen in de vrijheid van de natuur. Niet alleen in Nederland maar ook over de grens.

01De jeugdleden van de Zoetermeerse Scoutinggroep John McCormick (JMC) zijn van 11 t/m 18 juli op zomerkamp en sluiten daarmee scoutingseizoen 2014-2015 af.
De welpen van de Dewanihorde (jongens van 7 tot 11 jaar) en van de Sioniehorde (meisjes van 7 tot 11 jaar) verblijven deze week gezamenlijk in een clubgebouw van een andere scoutinggroep in Sprang-Capelle. Zij hebben een 'Detectivekamp' waarbij ze met workshops worden opgeleid tot echte detectives om achter de daders van een diefstal van de kas te komen. Ook wordt er een tocht gelopen, gaan ze zwemmen, een dagje naar Monkey Town, hebben ze kampvuur en een bonte avond.

De scouts (gidsen en verkenners) kamperen gezamenlijk bij het Hordehol, het scoutingterrein van Scouting Jambowa in Bolsward. Het thema van de kampweek is het leven in de Middeleeuwen. Bij de gidsen (meisjes van 11 tot 15 jaar) is er extra aandacht voor hekserij. Bij de verkenners (jongens van 11 tot 15 jaar) krijgen ze te maken met de strenge leefregels van de tempeliers uit die tijd en zullen ze deels leven als het gepeupel uit de duistere middeleeuwen. Dit wil zeggen dat aandacht zal worden besteed aan het uitoefenen van oude ambachten en dat op ouderwetse manier de maaltijden regelmatig boven het vuur worden bereid. Maar ook zal er plaats zijn voor middeleeuws vertier in de vorm van een echte Bazaar met vuurspuwer en minstreel. Er wordt een bezoek gebracht aan het kazemattenmuseum en aan Aldfaers Erf, waar de scouts kunnen smeden, drabbelkoeken bakken, fierljeppen, boerengolf spelen en vlotvaren. Ook wordt er een hike gelopen met verschillende nieuwe routetechnieken en houden de gidsen de traditionele mutsendag in Sneek.

De vrijbuiters (jongens en meisjes van 12 t/m 21 jaar met leer-, aandachts- en contactproblemen) verblijven van zaterdag tot dinsdag op een camping in Berdorf te Luxemburg. Daarna volgt een spannende tweedaagse hike door een prachtig gevarieerd gebied van bossen, grotten, rotsen, langs een kasteeltje en door weilanden, waarbij ze overnachten onder een grote rots. Vervolgens zal er een vlot gebouwd worden van vrachtwagenbinnenbanden, gesponsord door Euromaster en Profile Tyrecentre. Daarmee varen ze een stuk van de rivier de Sure af op de grens tussen Luxemburg en Duitsland. In Duitsland verblijven ze de laatste dagen op een jeugdkampeerveld van de gemeente Ferschweiler. De naam van het kamp is: ViLe Douk, dat is de afkorting van Vrijbuiters in Luxemburg en Duitsland op uitdagend kamp. Het kamp is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Pelgrimshoeve. Ook hebben de vrijbuiters zelf klusjes gedaan om geld voor het kamp te verdienen.

Ook de explorers (jongens en meisjes van 15 tot 18 jaar) gaan naar het buitenland. Zij vertrekken zaterdag 11 juli op de fiets naar Herentals in België. De fietstocht bestaat uit 2 etappes van 90 en 50 km waarbij onderweg diverse opdrachten moeten worden uitgevoerd. Het verdere programma bestaat uit leuke, sportieve en uitdagende activiteiten, een dagje shoppen en cultuursnuiven in Antwerpen hoort daar natuurlijk ook bij.

05 02

De roverscouts (jongeren van 18 tot 21 jaar) gaan van 28 juli tot 4 augustus op zomerkamp en pakken de trein en auto naar Wiltz in Luxemburg. Op het programma staat onder andere een hoogteparcours en een geocache hike.
De leden van de PaloStam (jongeren vanaf 21 jaar) willen van 21 t/m 28 september op zomerkamp. De plannen zijn om naar de Dolomieten te gaan met een dagje Venetië als uitstapje. Het kamp zal in het teken staan van outdoor, lekker wandelen en waar mogelijk de hoogte opzoeken.

Wereld Jamboree
Vanuit Scouting JMC zullen deze zomer van 28 juli t/m 8 augustus ook 4 scouts deelnemen aan de 23ste Wereld Jamboree in Japan. De Wereld Jamboree is een kamp voor scouts van over de hele wereld, dat één keer per vier jaar in een ander land georganiseerd wordt. Er doen zo'n 30.000 scouts aan mee uit ongeveer 150 landen. In 1937 en 1995 werd de Wereld Jamboree in Nederland gehouden. Op maandag 20 juli vertrekt Troep Corpus met 36 deelnemers en 4 troepstafleden vanuit de regio vanaf clubhuis De Chute in Zoetermeer naar Schiphol. De week voor de Wereld Jamboree wordt Japan verkend en bij gastgezinnen geslapen (Home Hospitality).

Overvliegen
Na de zomerkampen hebben de jeugdleden een aantal weken vakantie. Op 26 september 2015 vindt vervolgens het jaarlijkse overvliegfeest plaats waarbij de oudste van elke speltak (leeftijdsgroep) over gaan naar de volgende. Door het overvliegen komen er bij een aantal speltakken weer plekken vrij voor nieuwe leden en leiding.
Ga voor informatie over Scouting JMC naar de website: www.johnmccormick.nl. Ook zijn twitter en facebook te volgen met de nodige belevenissen tijdens de verschillende zomerkampen.

-advertenties-

-goede doel-