ServiesDE persHet Stadsmuseum Zoetermeer besteedt in een speciaal Verzamelkabinet aandacht aan bijzondere verzamelingen van Zoetermeerders. Tot en met 4 oktober 2015 is het Verzamelkabinet ingericht als het Kinderserviesjes-kabinet met een selectie uit de verzameling van Marjolijn Borman.

Marjolijn Borman verzamelt al ruim zeven jaar porseleinen kinderserviesjes. Ze heeft voornamelijk serviesjes die uitgegeven zijn door koffiefabrikanten Van Nelle en Douwe Egberts. Deze kon je bij elkaar sparen met de uitgeknipte waardepunten van de koffieverpakkingen.

Koffiefabrikant Van Nelle heeft tien serviesjes uitgebracht tussen 1957 en 1994. Veelal met bloemetjes, maar ook vier serviesjes met Piggelmee. Douwe Egberts is in 1975 begonnen met het uitgeven van kinderserviesjes. Ook voor deze serviesjes kon je sparen met de punten op de pakken koffie. Douwe Egberts geeft nog steeds kinderserviesjes uit. De fabrikant lift mee op de trends door bijvoorbeeld ook van het bekende merk ‘Blond’ een kinderserviesje uit te geven.

Marjolijn vertelt over haar verzameling: “Ik haal de serviesjes overal vandaan. Van rommelmarkten, antiekbeurzen en veel via Markplaats.nl. Ook mijn eigen kinderserviesje uit de jaren zestig en het serviesje van mijn moeder uit de jaren veertig staan in het kabinet. Het leukste vind ik de serviesjes met de pasteldecors van Van Nelle uit de jaren zestig. Ik verzamel ook ‘grote mensen serviezen’ met pasteldecoraties uit die tijd. De kunst is om de serviezen zo compleet en gaaf mogelijk op de kop te tikken. Veel bewaar ik in dozen, want ik heb thuis helaas geen plek om alles uit te stallen. Daarom is het erg leuk om de kinderserviesjes nu in het Kabinet tentoon te stellen. Inmiddels speur ik ook naar oude ansichtkaarten met afbeeldingen waarop kinderen spelen met kinderserviesjes én naar dienblaadjes.”

De kinderserviesjes zijn tot en met 4 oktober te bewonderen in het Verzamelkabinet.

Kinderserviesjes-kabinet t/m 4 oktober 2015

Stadsmuseum Zoetermeer

Dorpsstraat 7, 2712 AB Zoetermeer, tel. 079-3164735

www.stadsmuseumzoetermeer.nl, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag 10 – 16 uur, zaterdag en zondag 13 – 17 uur Toegangsprijs: € 3,00, kinderen t/m 12 jaar, MJK, CJP gratis

-advertenties-

-goede doel-