De vakantiemaanden zijn hoogtijdagen voor inbrekers. Na een welverdiende vakantie komt u thuis, maar als u de voordeur opent, is dat fijne vakantiegevoel in één keer over. Het huis blijkt een enorme ravage en: de inhoud van kasten en laden ligt verspreid over de vloer. De lcd-tv is verdwenen en ook een dure laptop.

inbrekerVoor inbrekers is het vaak eenvoudig om woningen van vakantiegangers te spotten. De gordijnen blijven dicht, ’s avond is het huis donker en aan de planten in de tuin of balkon is duidelijk te zien dat ze onvoldoende water hebben gekregen. Veel mensen nemen hun maatregelen wel, maar toch is het verstandig even stil te staan bij de dingen die u zelf kunt doen om een inbraak te voorkomen. Het bespaart u tijd, ergernis en geld.

Maak het ze moeilijk

Inbraakpreventie begint met goed hang- en sluitwerk. Het moet voldoen aan de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). Op de website www.preventiecertificaat.nl staan bedrijven die volgens de eisen van dit keurmerk werken. Zij adviseren over de noodzakelijke maatregelen en voeren deze ook uit. Daarbij gaan ze niet verder dan nodig is voor voldoende veiligheid. Zo is een alarminstallatie lang niet altijd nodig bij hang- en sluitwerk van goede kwaliteit. Deze gecertificeerde bedrijven staan onder voortdurende controle. Een ervaren inbreker herkent meteen de betere sloten en goed beveiligde ramen. Ze willen zo snel mogelijk naar binnen. Veiligheidssloten maken het lastig om een deur te forceren. De inbreker gaat dan liever een deur verder naar de buren. Uit onderzoek blijkt dat de kans op inbraak bij beveiligde woningen tot wel 90% lager ligt dan bij onbeveiligde woningen.

-advertenties-

-goede doel-