De gemeente zet Buurt Bestuurt in de wijk Oosterheem in om samen met bewoners en professionals problemen in hun buurt aan te pakken. De eerste bijeenkomst vond onlangs plaats. Op woensdag 30 juli is de tweede bijeenkomst van 19.30 uur tot 21.00 uur in stadsboerderij De Weidemolen aan de Burgemeester Middelberglaan 2. De gemeente nodigt buurtbewoners van zowel huur- als koopwoningen uit om mee te doen. Aanmelden kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

oh-winkelcentrum2Tijdens de eerste bijeenkomst hebben de aanwezigen een top 3 van ergernissen opgesteld. Het ging hierbij om overlast van jongeren, samenhang tussen koop- en huurwoningen en overlast van hondenpoep. Tijdens de tweede bijeenkomst bespreken de bewoners samen met woningcorporatie, politie, gemeente en andere professionals uit de wijk een gezamenlijke aanpak om deze ergernissen in de buurt te verminderen.

Wadi West

Volgens wijkwethouder Marc Rosier kiest de gemeente ervoor om in Oosterheem Buurt Bestuurt op te starten, omdat onder meer vanuit het Wijkontwikkelingsplan blijkt dat bewoners van Wadi West op het gebied van leefbaarheid, veiligheid en overlast lagere scores toekennen aan hun buurt dan het stedelijk gemiddelde.

Bewoners en professionals samen

Bij Buurt Bestuurt gaat het er om buurtbewoners te betrekken bij de veiligheids- en leefbaarheidsaanpak in hun buurt. “Bewoners en professionals bepalen samen welke problemen in hun buurt met prioriteit moeten worden aangepakt. Professionals zoals medewerkers van de politie, team handhaving en woningcorporaties geven aan wat zij kunnen doen om die problemen op te lossen. Hierbij wordt er ook gekeken naar wat bewoners zelf kunnen. Bewoners raken hierdoor actief betrokken bij hun buurt en de beschikbare uren van de professionals kunnen effectiever worden ingezet”. Buurt Bestuurt is voor alle bewoners en professionals, ondernemers en andere instellingen in een buurt die zich betrokken voelen bij hun buurt.

Buurtcomité

Buurt Bestuurt start met de vorming van een ‘buurtcomité’, waarin ongeveer tien bewoners samen met professionals in de buurt samenkomen. Gemiddeld één keer in de maand of twee maanden. Ook de rest van de buurtbewoners kunnen bij zo’n bijeenkomst langskomen. Gezamenlijk stellen zij een top-3 op van de meest urgente problemen. Afhankelijk van de aangedragen problemen schuiven andere partijen aan.

-advertenties-

-goede doel-