20140715-21753

foto vlnr: Robin Paalvast, Mariëtte van Leeuwen en Rob van Viegen.

 

Rob van Viegen, directeur van Yellow Wings biedt bedrijfstrainingen in een flight simulator. “Nergens is communicatie zo diepgaand onderzocht en geperfectioneerd als in de luchtvaart,” vertelt Rob. Met deze uitspraak kwam het idee om de Zoetermeerse politiek uit te dagen. 'Als wethouders samen een kist kunnen landen, dan vertrouwen wij er op dat ze ook de stad goed kunnen besturen,' zo was de gedachte van Mark Neijssel van Zoetermeer Actief.

 

20140715-21768   Na de formatie was het voor de wethouders te druk om op de uitdaging in te gaan, het werd dan ook geen verkiezingsvlucht, maar een vakantievlucht. Wethouder Robin Paalvast en wethouder Mariëtte van Leeuwen gingen de uitdaging aan en kregen vlieginstructie van Rob. Daarna werd het vluchtplan doorgenomen. Dat zo'n plan niet eenvoudig was, bleek al snel. Mariëtte nam er snel een aantekenblok bij en Robin berekende de koers 20140715-21769

.

Niet veel later stapten zij samen de cockpit in en maakten de riemen vast. In de luchtvaart is alle communicatie vastgelegd. Wanneer piloot Paalvast de heading verandert, moet hij dit eerst aan co-piloot Van Leeuwen mededelen. Zij bevestigt zijn mededeling. Daarna voert hij de handeling uit. "Heading set," meldt piloot Paalvast, direct reageert de co-piloot met: "heading check."

Niet veel later trekt Mariëtte de neus omhoog en vliegen ze de wolken in. De autopilot wordt door Robin aangezet, maar rust is er niet. Regelmatig moeten hoogte, heading en andere gegevens aangepast worden. Genieten van de vlucht is er voor de wethouders niet bij. Rob wordt gebeld door radio ZFM om te vertellen hoe de vlucht verloopt en Zoetermeer Actief maakt telkens foto's. Ineens gaan er allemaal piepjes af en lampjes aan. De landing moet ingezet worden. De spanning neemt toe, het aanvliegen gaat niet helemaal goed. Plots vergeten de piloten te communiceren. Gelukkig brengt Rob met al zijn ervaring structuur en even later is er een veilige landing en een 'high five' bij de piloten.

 20140715-21794 20140715-21782 20140715-21835 
 Rob doet laatste check  Ready for takeoff!  Oei, gaat dit goed?

 

Mariëtte vertelt na afloop dat ze het heel spannend heeft gevonden: "Ik had wel zweethanden, vooral bij de landing, maar vond het erg spannend en leerzaam." Robin ziet dat het vliegen één grote procedure is, waarbij je goed moet communiceren. Hij stelt: "Goed communiceren, het zeker weten dat de ander jou heeft begrepen, dat is wat ik meeneem. Ik vind het vliegen een geweldige ervaring!"

 

Meer weten over de flight simulator en cursussen vliegangst de baas? Zie de website van Yellow Wings.

20140715-21839

-advertenties-

-goede doel-