bu-winkelcentrum3In de wijk Buytenwegh is nu ruim een jaar de Stadsmarshall actief, een extra kracht in de wijk die overlast door jongeren moet voorkomen. Uit tussentijdse evaluatie blijkt dat de overlast afneemt en bewoners geven aan zich veiliger te voelen. De Stadsmarshall zet in op het voorkomen van problemen en preventie, maar onderneemt ook daadwerkelijk actie. Kleine dingen zoals kapotte verlichting of het plaatsen van schuttingen worden snel geregeld, maar soms zijn er ook hardere acties nodig, zoals het gedwongen verhuizen uit de wijk. Zo zijn er gesprekken geweest met de jongeren en hun ouders. Voor één criminele jongere is geregeld dat de familie onder voorwaarden en met hulp uit Zoetermeer is verhuisd.

Burgemeester Aptroot: “Soms is verhuizen de enige optie. Zo haal je de criminele jongere ook uit de omgeving waar hij steeds de fout in gaat en geef je hem een nieuwe kans in een nieuwe omgeving.”

De komst van de Stadsmarshall heeft er toe geleid dat een aantal criminele jongeren gebiedsverboden heeft gekregen. Deze verboden zijn een en aantal malen verlengd. In totaal zijn zeven arrestaties verricht. Het Openbaar Ministerie beoordeelt of er voldoende redenen zijn hen strafrechtelijk te vervolgen.

De reacties van inwoners op de aanpak in Buytenwegh zijn overwegend positief. Zij denken actief mee om problemen in hun wijk op te lossen. Om het toezicht te versterken, zijn in Buytenwegh camera's opgehangen. Op een samenspraak-bijeenkomst deden bewoners de suggestie om een extra camera toe te voegen. Die suggestie is overgenomen.

Volgens burgemeester Aptroot zijn er nog een paar leer- en verbeterpunten rondom de inzet van de Stadsmarshall. “We moeten nog de juiste balans vinden tussen enerzijds een repressieve, harde aanpak en anderzijds een preventieve op hulp en zorg gerichte aanpak. Daarnaast kijken we naar het verbeteren van  het uitwisselen van informatie. Maar het algemene beeld dat uit de tussentijdse evaluatie oprijst is positief”.

-advertenties-

-goede doel-