kamphuis

In de maand juli is het werk van Gerart Kamphuis te zien in het Terratorium. Het Hollandse landschap is zijn grote inspiratiebron. De afgelopen jaren raakte de kunstenaar vooral in de ban van weerspiegelingen in het water. “Een windvlaagje kan zorgen dat er een totaal nieuw, raadselachtig landschap ontstaat.”

“Ik hou van het landschap in al zijn facetten”, vertelt Gerart Kamphuis. “Niet alleen een boom, maar ook zijn schaduw en zijn weerspiegeling in het water boeit mij. Het leuke is bovendien dat we door de seizoenen elke drie maanden een ander landschap voorgeschoteld krijgen. Ik kan geboeid kijken naar al die groene tinten maar ook naar grijze luchten of de schaduw van een kale tak in de sneeuw.”

Weerspiegelingen

Op dit moment richt Kamphuis zich op het weergeven van weerspiegelingen in het water. Ook is er een verschuiving in het kleurgebruik te zien van felle naar sobere kleuren. Hierdoor is het werk ingetogener geworden. “Ik fiets regelmatig rond en maak dan foto’s. Deze gebruik ik bij het maken van mijn werk. Niet ter imitatie, maar ter inspiratie.” Steeds vaker gebruikt de kunstenaar meerdere panelen voor het maken van één kunstwerk. “Ik werk bovendien graag seriematig. Soms ben ik met wel zes werken tegelijk bezig. Ik blijf experimenteren. Niet de platgetreden paden blijven volgen, maar zelf nieuwe wegen inslaan. Ik wil nog meer combinaties van technieken gaan gebruiken, bijvoorbeeld polymeeretsen in combinatie met schildertechnieken.”

Het werk van Kamphuis wordt steeds meer verzameld. “Wanneer mensen naar mijn werk kijken blijven sommigen van hen toeschouwer. Anders willen juist meer een beschouwer worden. Zij willen zelf invulling geven aan wat ze zien.”

Over de kunstenaar

Als kind tekende en schilderde Gerart Kamphuis al graag. Vanaf de middelbare school kregen zijn creatieve uitingen een serieus karakter. “Sinds 1982, na mijn afstuderen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, ben ik beroepsmatig met kunst bezig. Ik exposeerde op diverse plaatsen in het binnen- en buitenland. De drang om kunst te maken komt van binnenuit. Ik voel dat ik het wil en moet doen.”

De expositie ‘Water’ is heel juli gratis te bezoeken op woensdag t/m zaterdag van 11-17 uur en op zondag van 13-17 uur, adres: Dorpsstraat 12. Dit is tevens het startpunt van de kunstroute Jaarringen 2014 (routeboekje €2,-). Website TERRA: www.terra-artprojects.com

-advertenties-

-goede doel-