Dance Factory 2013 dag 2 007

Phemia de Boer, een beetje op de achtergrond, met haar dansgroepje van Dance Factory 2013

Als één van de eersten in Nederland is Phemia de Boer (61 jaar) gestart met het geven van gymlessen voor kinderen. Dat lesgeven beviel haar en ze werd zodoende o.a. leidster bij de gymnastiekvereniging Pro Patria. Hier geeft ze momenteel les aan 16 dansgroepen, 6 aerobicgroepen, 1 groep sportief wandelen en 2 groepen Pilates, waarbij haar doelstelling is: “Ieder moet doen waar hij of zij geschikt voor is.”

Speciale achtergronden

Ze geeft al 35 jaar les met veel plezier, waarvan 30 jaar vanuit deze vereniging. Ze staat dan ook bekend als de leidster die altijd een warm welkom geeft aan leerlingen met alle achtergronden. Phemia richt namelijk de danslessen zo in, dat leerlingen zich niet alleen fysiek maar ook sociaal ontwikkelen. Zo heeft ze in veel lessen ook leerlingen met verschillende bijzondere achtergronden; leerlingen met autisme, verstandelijke beperking, lichamelijke beperking, obesitas of Syndroom van Down.

Phemia heeft er voor gekozen om geen onderscheid te maken in de verschillende achtergronden. Ze legt uit: “Iedere leerling met speciale behoeftes vindt het juist zo fijn om ‘gewoon’ te zijn en geaccepteerd te worden door de groep.” Naast de verschillende achtergronden, geeft ze les aan leerlingen van alle leeftijden. Dit doet ze niet bij alleen Pro Patria. Ze werkt ook in zorgcentra en werkt mee aan diverse projecten voor de gemeente en scholen. Bij Middin geeft ze momenteel ook danslessen. Zodoende komt ze in aanraking met allerlei doelgroepen, van de allerjongsten tot aan de oudsten. De oudste leerling die ze heeft is inmiddels 102 jaar oud(!).

Topsportster

phemiaDe leidster heeft voor het geven van alle lessen 15 jaar topsport beoefend in stijldansen op nationaal en internationaal niveau. “Alles in mijn leven draaide enkel om dansen. Mijn hele leven was er op aangepast”. Nadat Phemia kinderen kreeg, maakte ze een omslag: “Ik wilde deze prestatiestress niet overbrengen in mijn lesgeven. Geen enkele leerling hoeft namelijk stress te beleven van dans als sport.”

Voor het eerst lachen

Tijdens de lessen wil Phemia de druk van de leerlingen halen; “Als iets niet gaat, jammer dan. Dat maakt niet uit. Ik benader mijn leerlingen altijd positief, zodat er geen sprake hoeft te zijn van faalangst”. Phemia merkt dan ook veel waardering voor deze methode; “Laatst kwam een ouder naar me toe en zei: ‘Mijn dochtertje is een heel ander kind geworden. Voor het eerst heb ik haar zien lachen buiten de deur!’ Dat is prachtig om te zien.”

Niet alleen voor de jongsten heeft het een sociale functie. Ook voor veel van de ouderen is het sociale aspect belangrijk. “Ze raken door deze lessen uit hun sociale isolement. Ze zijn ten slotte samen bezig en zien elkaar elke week om te bewegen en plezier te maken”, legt de leidster uit.

Droom

Phemia heeft een droom die ze binnen Pro Patria waar wil maken: “Graag wil ik een ‘opstapgroepje’ beginnen voor kinderen die tussen wal en schip vallen. Die nog net niet geschikt zijn voor de reguliere lessen.” Zo’n groep zou bestaan uit 5 tot 6 leerlingen en duurt ongeveer 10 lessen om ze voor te bereiden op de ‘echte’ lessen. “Ik wil deze leerlingen motiveren en zelfvertrouwen geven in de mom van: ‘Jongens, jullie kunnen dit ook!’”

Jazz Happening

Mede om te vieren dat Phemia dit jaar al 35 jaar les geeft, zal er op 13 december 2014 een Jazz Happening plaats vinden in het Castellum. Op deze dag laat Phemia met haar leerlingen aan het publiek zien hoe zij samen dans als sport ondervinden. Tijdens deze Happening zal het publiek diverse niveaus zien. Van kersverse beginners tot aan groepen die al 20 jaar ervaring hebben. De fanatieke leidster voegt toe: “Deze dag mag een feestje zijn waarbij iedereen zichzelf kan laten zien en waar ‘fouten’ gemaakt mogen worden!”

 

Dorien Makkink, www.dorienmakkink.nl

-advertenties-

-goede doel-