foto junior cultuurdag

De allereerste Junior Cultuurdag van Nederland in Zoetermeer is op zaterdag 28 juni 2014 succesvol verlopen. Deze bijzondere dag, een initiatief van stichting Leergeld Zoetermeer en Storytellers, heeft als hoofdthema dat alle kinderen mee moeten kunnen doen, ook aan cultuur!

DSCN3657Op het Stadhuisplein werd het startschot gegeven door wethouder Isabelle Vugs van D66. Zij onderschreef de doelstelling van de dag dat alle kinderen mee moeten kunnen doen en armoede geen beperking mag zijn. Vervolgens was heel de middag gevuld met uiteenlopende optredens. Grandioos verzorgd door en met kinderen van Cadenza Theateropleidingen, dansschool Devotion, het CKC, de band Julian Sikkel en Slagwerkt.

Het bleef bovendien niet beperkt tot het Stadhuisplein want alle kinderen konden zich in heel Zoetermeer creatief uitleven in workshops bij Atelier de Paarse Veer, Dansschool Devotion, Cadenza Theateropleidingen, Circus Nevermind, Slagwerkt, Muziekstudio Piënzo, het Stadsmuseum, het CKC, het Digital Art Lab en Danspodium ‘Pas de Deux’. De workshops werden veelal goed bezocht en de belangstelling was groot. De optredens op het Stadhuisplein en alle workshops werden geheel kosteloos en vrijwillig verzorgd om kinderen mee te laten doen aan cultuurontwikkeling.

Mede door de inzet van vele vrijwilligers en heel veel deelnemende kinderen is deze dag succesvol verlopen. Bovendien konden de kinderen nadat zij drie workshops hadden bezocht hun inzet beloond zien met een hamburger of milkshake van McDonalds of een prachtige oranje bal van Intertoys. Ook konden zij met door de HTM verstrekte dagkaarten gratis reizen met de Randstadrail om de locaties te bezoeken. De organisatie van de dag werd ook mede mogelijk gemaakt door vele sponsors uit het Zoetermeerse bedrijfsleven. Leergeld deelde kleurplaten uit ontworpen door de Goede Woning en de twee mooiste kleurplaten kunnen een fiets winnen. De winnaar wordt binnenkort bekend gemaakt.

Kunststrijd voor basisscholen

Onderdeel van de Juniorcultuurdag was de Kunststrijd voor basisscholen. In de klas maakten de kinderen een kunstwerk. Deze werken werden twee weken voorafgaand aan deze dag geëxposeerd in het stadshuis. De winnende school van de Kunststrijd werd bekend gemaakt door burgemeester Charlie Aptroot. Volgens de jury van kunstkenners van Terra Art had de klas van de Prins Clausschool het mooiste, fraaiste en creatiefste kunstwerk gemaakt. Met hun werkstuk ‘Alle handjes in de lucht’ hebben leerlingen uit allerlei groepen van de Prins Clausschool volgens de jury een kleurig en abstract kunstwerk weten te maken. Een wereldbol van handen, waarin vooral duidelijk is geworden dat je SAMEN heel veel moois kan maken en tot heuse kunst kan komen.

CX10Cpers-20140628 1634 CX10Cpers-foto junior cultuurdag

Een geweldig compliment voor alle leerlingen van de Prins Clausschool die tijdens de overblijf, onder leiding van een creatief knutselteam de uitdaging van het kunstproject zijn aangegaan en die samen hun zinnen hadden gezet op de winst van de beker!

De winnende klas mag gratis op woensdag middag naar de bioscoop Utopolis.

Alsof dat nog niet genoeg was werden de kunstwerken aan het eind van de dag fantastisch en met volle overtuiging geveild door oud-wethouder Hans Haring. De opbrengst van meer dan 200 euro zal ten goede komen aan kinderen in armoede.

Aan het eind van de dag was iedereen het er over eens: dit was een dag om niet te vergeten en iedereen kijkt uit naar de volgende Junior Cultuurdag!

-advertenties-

-goede doel-