sh-dobbeplas2Dit najaar wil de gemeente starten met de aanleg van de Culturele As, een wandelverbinding om de Grote Dobbe.Hiermee wil de gemeente niet alleen de winkelgebieden van de Dorpsstraat en het Stadshart beter met elkaar verbinden, maar ook meer levendigheid realiseren in het centrum van de stad. De verbinding loopt vanaf de Markt, over het Marseillepad, waarbij wandelaars via een brug oversteken naar het Pastoorsbos. Het pad loopt vervolgens door het Pastoorsbos en verder langs de oever van de Grote Dobbe waar een brug de verbinding vormt naar het Dobbe-eiland. De route eindigt vervolgens via een brug weer op de Markt.

Niet iedereen is blij met de plannen van de gemeente, bewoners vragen zich af wie er gebruik gaat maken van dit pad. Een goede verbinding voor winkelend publiek vormt het pad niet, wel moet voor de verbinding een deel van het eeuwenoude Pastoorsbos wijken.

Bewoner Ronald Grootveld: “Wie zit er toch te wachten op die bruggen? Wie zou er over die bruggen en dat voorgenomen wandelpad gaan lopen? Niet de naarstig naar verbinding tussen de Dorpsstraat en het Stadshart zoekende winkelaar want een verbinding, die sowieso geen zin heeft, vormt het pad niet. Misschien een argeloze visser of honduitlater?”

Grootveld pleit voor betrokkenheid van de Zoetermeerse burgers bij de plannen rond De Dobbe en Dorpsstraat. Meedenkende burgers zorgen voor een groter draagvlak van de plannen. Ronald Grootveld: “De plannen uit de lade getuigen van voorbedachten rade. Al jaren laat de gemeente Zoetermeer als eigenaar de Nicolaasschool en Dorpsstraat 12 (gebouwd in 1834) leeg staan en doet niets aan onderhoud. Tot dat het te laat is en gesteld wordt dat de panden in zo’n slechte staat zijn, dat sloop de enige ‘oplossing’ is.

Er ligt nog een oud plan in een andere lade: hergebruik van de Nicolaasschool als Stadsmuseum gecombineerd met andere culturele instellingen. Geschreven door vrijwilligers, participerende burgers. Het is al zo oud, het had al gerealiseerd kunnen zijn en echt voor minder dan 5 miljoen. De historische bebouwing en het fraaie groen zou blijven worden behouden. “

Lees hier meer over de plannen:

www.zoetermeeractief.nl/info-avond-dobbe-gebied

www.zoetermeeractief.nl/stadsforum-pas-op-de-plaats

-advertenties-

-goede doel-