weggeefgroepBijna elke grote stad heeft er al eentje, een zogeheten 'weggeefgroep' op Facebook. Bij de groep van Zoetermeer zijn er op dit moment 1.300 leden op zoek zijn naar een gratis tafelkleedje, kinderkleding of tv-meubel.

Het concept is simpel. Wil je van oude spullen af? Dan kun je deze aanbieden in de groep. Iedereen die geinteresseerd is, kan op dit berichtje reageren. Wie de gelukkige nieuwe eigenaar van de spullen wordt, bepaalt de huidige eigenaar. Dit gebeurt vaak door middel van loting. 

Het succes lijkt het cliché te bevestigen dat Nederlanders van gratis houden. Natuurlijk zijn veel leden van de groep op zoek naar wat leuks, maar het idee erachter gaat verder dan enkel hebberigheid. ''We maken de wereld voor onszelf aangenamer door bewuster met spullen om te gaan en na te denken of het ergens anders nog dienst uit kan maken in plaats van in de prullenbak'', zegt één van de drie beheerders, Denise Pondman. ''Ik heb al een aantal mensen blij gemaakt.''

De beheerders houden de groep up-to-date en modereren de reacties. Ook houden ze in de gaten of spullen niet voor geld verkocht worden, want dat is niet de gedachte achter de groep. Het is juist de economische malaise die de leden samenbrengt. ''Tegenwoordig moet iedereen op de kleintjes letten, ook ik. Als je elkaar zo kan helpen, dat is toch waanzinnig!'' zegt lid Monique Blom. Bovendien wordt er heus niet alleen troep weggeven. ''Kleding, speelgoed, leesboeken, meubels, audioapparatuur en tv's. Ik heb zelfs wel eens shampoo's en conditioners voorbij zien komen'', zegt Laura de Gans trots. ''Het zijn initiatieven als deze die je weer positief maken, die zorgen voor dat warme gevoel van binnen.''

Een nadeel van de grote belangstelling voor de aangeboden spulletjes, is dat niet iedereen een loting wint. Lid Chris Coli vindt het jammer om ''elke keer achter het net te vissen''. Het is best zeldzaam om wat op te mogen halen. Mensen die dagelijks reageren, worden daarom met een scheef oog aangekeken. Avril Rowan: ''Je ziet dat sommigen dagelijks op elk gratis artikel reageren en zelf alleen maar dingen op een verkoopgroep gooien.'' Gelukkig is er altijd nog de wat minder drukke weggeefgroep 'Ik geef weg in Zoetermeer'. 

weggeefgroep2

(Geschreven door: Lucia van den Brink) 

 

 

-advertenties-

-goede doel-