huishoudheld

Het nieuwe kunstwerk 'De Huishoudheld' siert vanaf 3 juli het winkelcentrum in Oosterheem. Kunstenaar Hans Muller: “Zoekende naar een antwoord op de vraag wat mensen met elkaar verbindt, dacht ik onmiddellijk aan het huishouden. Ieder mens verricht activiteiten van huishoudelijke aard. Dit beeld is een ode aan de huisman en de huisvrouw.”

Deze driedimensionale cartoon vertoont lichaamshoudingen die mensen voor sommige karweitjes moeten aannemen. “Denk aan het zemen van de buitenzijde van een niet te openen venster of het vervangen van een lamp hoog aan het plafond. Je moet draaien, rekken, strekken, knielen, broekspijpen opstropen, gevaarlijk uit het raam hangen en op ladders balanceren. Je doet je best om bij de moeilijk bereikbare plekjes te komen,” zegt de kunstenaar over zijn ontwerp.

Huishouden hoort bij leven

We richten vaak monumenten op voor gekende helden, belangrijke personen uit de historie of leiders die het volk inspireren tot grootse daden. Naast het verrichten van heldendaden zal zelfs de grootste beroemdheid wel eens een kopje afwassen of een bed opmaken. Het zijn de dagelijkse bezigheden waar we ons niet aan kunnen onttrekken, ongeacht afkomst of status. Het is herkenbaar en hoort bij het leven.

Materiaal kunstwerk

Muller heeft gewerkt vanuit tekeningen van diverse houdingen tijdens het huishouden. Vervolgens werkte hij deze tekeningen ruimtelijk uit tot schaalmodellen van gips en hout. Uiteindelijk ontstond er een beeld dat hij op ware grootte heeft gemodelleerd en liet gieten in gietijzer en brons.

Kunstplan Oosterheem

Het monumentale kunstobject van Hans Muller is onderdeel van het kunstplan voor Oosterheem. In dit plan is voor drie richtingen gekozen: een monumentaal beeld, een beleving in de wijk en ‘de wandeling’. Het kunstwerk wordt later dit jaar onthuld.

Kunst in Zoetermeer

De gemeente stimuleert en promoot kunst in de stad. Kunst in de openbare ruimte verhoogt de aantrekkelijkheid van Zoetermeer en is een belangrijk visitekaartje van de stad. Beeldende kunst zorgt voor meer kwaliteit en beleving van onze leefomgeving, omdat vaak de wisselwerking ontstaat tussen kunst, openbare ruimte en de toeschouwers.

-advertenties-

-goede doel-