Molenstenen molen De HoopHet koppel stenen, links zijn duidelijk de beschadigingen in de steen zichtbaar.

Molen De Hoop heeft al enige tijd het herstel van een stel maalstenen op het verlanglijstje staan, maar door de grote kosten aan de molen in de afgelopen jaren (restauratie van de stelling, een complete schilderbeurt en groot onderhoud aan de wieken), was er voor dit project tot op heden onvoldoende geld beschikbaar. Onlangs is Stichting Molen De Hoop verblijd met een grote gift. De bijdrage van de gulle gever heeft de uitvoering van het project een stuk dichterbij gebracht. De komende tijd zal het bestuur de nodige acties gaan voeren om het resterende geld bij elkaar te krijgen. Aan de gever is beloofd dat de werkzaamheden in ieder geval in 2015 zullen worden uitgevoerd.

Hoe is deze gift tot stand gekomen?

Afgelopen zomer bracht de gulle gever een bezoek aan de molen. Bij het bekijken van de betreffende maalstenen, werd hem al snel duidelijk dat deze stenen niet meer gebruikt werden. Door molenaar Bart Dooren werd de reden uitgelegd, met name het ontbreken van voldoende geld om het geheel weer in orde te maken.

Toen hij de geraamde kosten hoorde, was zijn eerste reactie "oh, dat valt toch wel mee".

Molenaar Bart legde hem vervolgens uit dat de stichting voor een groot deel afhankelijk is van subsidies, giften en de verkoop van producten en dat voor de stichting een uitgave van circa € 10.000,-- niet niks is. Daar moet wel een poosje voor gespaard worden, het reguliere onderhoud aan de molen gaat immers ook gewoon door.

Bij het weggaan gaf de bezoeker aan "dat hij misschien wel iets kan regelen" en hij "zou nog wel contact opnemen met de molenaar." Na het ontvangen van het telefoonnummer vertrok hij, de molenaar enigszins verbaasd achterlatend. Om een lang verhaal kort te maken: er is regelmatig contact geweest tussen de bezoeker en de molenaar, waarbij de molenaar weer als spreekbuis richting het bestuur fungeerde. Gaande de contacten werd duidelijk dat de mededeling "ik kan misschien wel iets regelen" geen loze kreet was, maar steeds serieuzer werd. Na een toezegging van het bestuur dat de werkzaamheden in 2015 worden uitgevoerd, was de gever voldoende overtuigd en deed de belofte om eind 2014 het geld over te maken.

De maalstenen van molen De Hoop

Op de steenzolder van de molen liggen 2 steenkoppels. Ieder koppel bestaat uit 2 maalstenen. Eén koppel zijn zogenaamde kunststenen, stenen die uit kleine stukjes steen en een bindmiddel zijn samengesteld. Alleen dit koppel wordt momenteel gebruikt, voor het malen van tarwe tot volkorenmeel voor bakker Ammerlaan en voor de verkoop in de winkel.

Het andere koppel zijn zogenaamde ‘blauwe stenen’. Dit zijn natuurstenen van gestolde basaltlava. Dergelijke stenen komen uit groeven in het Duitse Eiffelgebergte en worden in zijn geheel uit de rotsen gehakt. Dit koppel stenen wordt momenteel niet gebruikt, vanwege diverse mankementen.

Om te kunnen malen, zijn molenstenen voorzien van een patroon van uitgehakte groeven, het scherpsel. Van het koppel blauwe stenen is het scherpsel van beide stenen niet gelijk, terwijl dit voor een optimale kwaliteit meel wel zou moeten. Ook zitten er in het maaloppervlak een aantal grote beschadigingen, waardoor er een gedeelte van het meel niet goed gemalen wordt. Verder voldoet de steen niet aan de huidige eisen voor hygiëne, door een ruwe buitenkant waaraan makkelijk vuil blijft hangen. Tenslotte zijn de banden rondom de steen van ijzer, terwijl dit tegenwoordig RVS moet zijn.

Om het koppel stenen weer in een goede staat te krijgen, moet van beide stenen het patroon van de groeven verwijderd worden en de stenen geheel vlak gemaakt worden, vervolgens kan een nieuw patroon van groeven aangebracht worden.

Steentje bijdragen?

Ondanks de bijdrage van de gulle gever, is er nog niet voldoende geld om het herstel te kunnen uitvoeren. Wilt u helpen en in dit geval letterlijk een ‘steentje bijdragen’?

Koop producten in de molenwinkel, doe een gift in de molenpot of maak een bijdrage over op rekening: IBAN NL03ABNA0517310333

Foto Bart Dooren

-advertenties-

-goede doel-