JdH-20150126-Taalhelden PersfotoTijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst in de Pauluskerk in Rotterdam heeft H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden voor het eerst de Taalheldenprijs uitgereikt. De prijs is een persoonlijke aanmoedigingsprijs voor mensen, die zich op een bijzondere wijze blijvend inzetten om laaggeletterdheid te voorkomen en te verminderen.

Zoetermeerder Pietro van Loenen werd Taalheld 2015 in de categorie: Taalbegeleider. Pietro werkt als taalbegeleider in de gevangenis in Zoetermeer. Hij merkte dat veel gevangenen slecht Nederlands schrijven en spreken en zette een pilot voor taallessen op. Dankzij zijn doorzettingsvermogen, bevlogenheid en enthousiasme is dit een groot succes!

De Taalheldenprijs is uitgereikt in drie categorieën; taalcursist, taalbegeleider en bruggenbouwer. De Taalheldenprijs wordt mogelijk gemaakt door Achmea en bestaat uit een gouden speldje en een bedrag van € 2.500,-. De prijs werd in het leven geroepen ter gelegenheid van het afscheid van prinses Laurentien als voorzitter van Stichting Lezen & Schrijven in 2014. “Laaggeletterdheid raakt de hele maatschappij: het thema is vervlochten met sociale en digitale participatie maar ook met de economie, gezondheidsvraagstukken en financiële geletterdheid. Maar in essentie draait het om mensen in hun rol als ouder, werkzoekende, werknemer of burger. De verhalen van cursisten, begeleiders en bruggenbouwers zijn nodig om het taboe te doorbreken en om concrete oplossingen zichtbaar te maken. Door aandacht te vragen voor persoonlijke verhalen van moed, daadkracht en doorzettingsvermogen hopen we anderen te inspireren tot actie. Door deze ervaringen te delen hopen we de goede resultaten te vermenigvuldigen.” aldus de prinses.

 

Foto: Winnaars Taalheldenprijs 2015 - van links naar rechts: Ineke van der Weide, Adriaan van Dis (jury), Pietro van Loenen, Prinses Laurentien,Jacqueline Blase-van der Meer, Wendy van Dijk (jury)

-advertenties-

-goede doel-