20150120-39341Dinsdag 20 januari werd bij kinderdagverblijf Het Koekoeksnest in Oosterheem de rode loper uitgerold voor de feestelijke opening van BoekStart. Alle kinderen van baby tot kleuter kunnen terecht in het gezellige leeshoekje met heel veel verschillende uitnodigende boeken.

Wethouder Robin Paalvast opende het BoekStarthoekje door het eerste boekje voor te lezen, maar al gauw hadden alle kinderen een boekje uitgezocht en bekeken die samen met een ouder of een van de leidsters. Bij Het Koekoeksnest heeft (voor)lezen een belangrijke rol in de dagelijkse routine van de kinderen. Er wordt veel voorgelezen, maar ook op andere manieren worden verhalen verteld, bijvoorbeeld bij de verhalentafel of in de poppenkast.

20150120-39336 20150120-39343

Interactief voorlezen

De bibliotheek heeft medewerkers van Het Koekoeksnest getraind in interactief voorlezen. Eén van de pedagogisch medewerkers is bovendien opgeleid tot voorleescoördinator. In een voorleesplan is het voorleesbeleid voor Het Koekoeksnest vastgelegd. Vervolgens is een prachtige (voor)leesplek ingericht in dit kinderdagverblijf, inclusief een aantrekkelijke startcollectie gericht op baby’s en peuters. Ook wordt een ouderavond over (voor)lezen aan baby’s en peuters verzorgd door een specialist van de bibliotheek.

Samenwerking tussen bibliotheek en kinderopvang

BoekStart in de kinderopvang is een structurele samenwerking tussen de bibliotheek en de kinderopvang, met als doel het voorlezen aan jonge kinderen te stimuleren en te professionaliseren. Met subsidie van Stichting Lezen heeft Bibliotheek Zoetermeer ditmaal succesvol samengewerkt met Het Koekoeksnest en binnen dit kinderdagverblijf een stimulerende voorleesomgeving gecreëerd. Voorlezen is goed voor de taalontwikkeling van kinderen. En je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Hoe eerder kinderen met boeken en voorlezen in aanraking komen, hoe groter hun voorsprong is op school. Lees hier meer over in de brochure ‘Meer voorlezen, beter in taal’ die te downloaden is via de website van Stichting Lezen.

-advertenties-

-goede doel-