kidsbieb6Aan de buitenmuur van Velddreef 198 in Seghwaert hangt sinds maandag 19 januari een ‘minibieb’, speciaal voor kinder- en jeugdboeken. De minibieb, een fraai uitgevoerd kastje, bevat zo’n 30 boeken die iedereen gratis en zonder enige verplichting mag lenen. Iedereen kan er ook weer boeken in zetten, zodat anderen die weer kunnen lenen. De boeken zijn speciaal voor kinderen en jeugd, in de leeftijd van 1-14 jaar. Boeken krijgen zo een tweede leven. De buurt deelt met elkaar.

kidsbieb kidsbieb4 kidsbieb2

kidsbieb3Mariëtte van Leeuwen, wijkwethouder van Seghwaert opende de minibieb officieel. Sinds juni 2014 was er aan de Velddreef al een eerste algemene minibieb, met boeken voor volwassenen. Goed gevuld en goed gebruikt door de buurt. Dagelijks nemen mensen boeken mee en leggen ze er ook weer nieuwe in om uit te lenen. Op het zelfde adres komt nu ook een minibieb, voor kinderen van 1-14 jaar. En voorlezende ouders en grootouders van alle leeftijden. Met, bij de start, boeken zoals Winnie de Poeh, Hanna Kraan, Het Grote Goochelboek, Sprookjes van de Lage Landen, Annie MG Schmidt, Nijntje, De wraak van het spruitje, Carry Slee en Peter Vervloed.

Mooi beschilderd

De kinderminibieb is kleurrijk en in stijl beschilderd door buurtgenote Isabel Horchner. Zij is met haar creaties actief onder de naam GreenOrange Art. Haar kleurrijke collectie tekeningen is geïnspireerd door Modern Mexican Folk Art. Speciaal voor de kinderminibieb heeft zij tekeningen op het uitleenkastje gemaakt met kinderthema’s. Wie goed kijkt blijft steeds nieuwe dingen zien.

Wat is een minibieb?

In een minibieb, een klein boekenkastje langs de weg aan de buitenmuur, kan iedereen boeken lenen of ruilen. Geen kosten, geen registratie, geen verplichtingen. Zo lees je zonder kosten steeds iets nieuws en boeken die anders maar zouden verstoffen komen beschikbaar voor iedereen in de buurt. Het idee is afkomstig uit de USA, en heeft onder de naam ‘Little Free Library’ een wereldwijde navolging gekregen sinds de start in 2009. In Nederland ondersteunde Fonds 1818 dit met een bijdrage in de Haagse regio, en ook de gemeente Zoetermeer steunt de komst van minibiebs.

Foto’s: André Bijkerk

-advertenties-

-goede doel-