le-wc-de-leijens2De wijk De Leyens heeft een wijkontwikkelingsplan (WOP) dat de komende jaren de koers van de wijk bepaalt. Het WOP is gemaakt na een intensief samenspraaktraject met bewoners en partners in de wijk, zoals corporaties, wijkagent en welzijnsorganisaties. Het College van burgemeester en wethouders heeft op dinsdag 6 januari het WOP van De Leyens vastgesteld.

Karakter behouden

Marc Rosier (wethouder wijkontwikkeling): ‘De Leyens is een groene en waterrijke wijk. Uit het samenspraaktraject blijkt dat dit een van de redenen is dat bewoners er zo graag wonen. Zij willen dit in de toekomst dan ook zo houden en waar mogelijk versterken. Waar nog behoefte aan is in de wijk, is meer contact tussen mensen die in verschillende omstandigheden verkeren, zoals mensen van verschillende generaties, mensen die eenzaam zijn of schulden hebben en minder validen. Om van elkaar te leren en elkaar te helpen. Dit zijn mooie doelen om na te streven en ze kunnen met het WOP handen en voeten krijgen.’

Het groen in de wijk en het winkelcentrum werden door veel bewoners als positieve punten in de wijk gezien. Waar veel bewoners vragen over hadden was bijvoorbeeld ook het parkeerbeleid en de veiligheid in de wijk.

Meer bekendheid initiatieven

Het WOP beschrijft de visie en ambities van De Leyens voor de komende jaren. Het brengt plannen en projecten op wijkniveau samen. Dat is nodig, want vaak bestaat er al beleid bij de gemeente en woningcorporaties, zijn er initiatieven van organisaties en van bewoners en is dat alles te weinig bekend. Waar nodig worden nieuwe plannen ontwikkeld. Het uitvoeren van de acties uit het WOP, wordt gedaan in samenwerking tussen bewoners, maatschappelijke organisaties , woningcorporaties en de gemeente.

Lange termijn visie

De Leyens is de achtste wijk met een WOP. De Wijkontwikkelingsplannen zijn een uitwerking van opgave twee van de Stadsvisie 2030, ‘Elke buurt toekomst bieden’. Hierin staat onder andere dat iedere wijk van wijkbeheer en wijkactieplannen voor de korte termijn naar wijkontwikkeling voor de langere termijn moet gaan. De wijk Noordhove krijgt als laatste wijk in Zoetermeer in maart april een eigen WOP.

-advertenties-

-goede doel-