Anton en MartineIn januari is het Terratorium gevuld met glaskunst. Martine Knoppert en Anton Janse presenteren hangend werk, driedimensionale objecten en sieraden. De verrassende technieken die de kunstenaars gebruiken variëren van het insluiten van materialen en luchtbellen tot het versmelten van gekleurde stapelingen.

De inspiratie van de kunstenaars is zeer divers. Anton Janse: “Mijn inspiratie kan overal vandaan komen: een interessante vorm, een foto in de krant, een tekening op een servetje etc. Ik maak daar een foto van, sla deze op en onderzoek of het idee in glas uitvoerbaar is. Ook kijk ik goed naar reeds gemaakte objecten om hier vervolgens een betere versie van te maken.”

Martine Knoppert laat zich inspireren door ritmes en structuren, die zij momenteel verwerkt in stillevens. “Het aantal mogelijkheden met glas is heel groot. Het materiaal heeft een huid, maar je kunt het ook een binnenwereld geven. Met doorvallend licht of weerkaatsing van het licht betrek je de omgeving bij het beeld.”

“Mijn kleurgebruik is wisselend per periode”, aldus Knoppert. “Bij meer nadruk op de vorm is kleur niet nodig en beperk ik me vaak tot het matteren van een deel van het oppervlak. In andere periodes speelt kleur een grote rol. Voorheen gebruikte ik voornamelijk glasverf, waarmee je subtiele overgangen kunt maken. De laatste jaren gebruik ik ook gekleurd glas, waarbij mijn kleurcombinaties altijd rustig zijn.”

Experimenteren

“Glas is een veelzijdig materiaal dat vaak verrast”, vindt Janse. “Het gestookte object voldoet niet altijd aan de verwachtingen. Soms duurt het even voor de kwaliteit duidelijk wordt. Een juiste plaatsing, belichting en achtergrond zijn essentieel. Experimenteren op kleine schaal om te bepalen hoe bepaalde effecten te bereiken zijn, is een van de uitdagingen. Daarnaast vind ik variatie in de onderwerpen belangrijk. Sinds 2009 heb ik een eigen oven waarin ik de stookomstandigheden naar eigen believen kan aanpassen. Ik kan vaker stoken en weet snel of een object gelukt is.”

Over de kunstenaars

Martine Knoppert raakte op de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten geïnteresseerd in glas, dat zij zoveel mogelijk gebruikte bij haar eindexamen in 1991. Daarna vulde zij haar kunstopleiding aan met een studiejaar aan de glasafdeling van het West Surrey College of Art and Design in Farnham in Engeland. Anton Janse begon in 2002 met een cursus glasbewerken bij het CKC Zoetermeer. “Martine heeft mij de verschillende technieken van het glasbewerken bijgebracht. De ervaringen van de groep glascursisten, positief én negatief, hebben mij veel geleerd.”

De expositie ‘Veelzijdig Glas’ is in januari gratis te bezoeken op woensdag t/m zaterdag van 11-17 uur (tijdens de kunstfoyer op vrijdag 9 januari, 16.00 uur, vertellen de kunstenaars over hun werk), adres: Dorpsstraat 12. U vindt hier ook de TERRA ART SHOP, met betaalbare sieraden, designobjecten en kunst tot € 200,-.

-advertenties-

-goede doel-