sh kantoren EngelandlaanZoetermeer wil graag dat leegstaande kantoren worden omgebouwd tot woningen waar behoefte aan is, vooral voor jongeren. De eigenaar van het leegstaande kantoorpand aan de Engelandlaan 138 (‘City House’) heeft plannen om daar jongerenwoningen in de sociale huur te realiseren.  Een goed idee, volgens het college, dat voorstelt voor deze transformatie een financiële bijdrage te doen uit het Woonfonds van de stad.

Het college wil Resim Kantoren BV opdracht verlenen om voor eigen rekening en risico circa 55 jongerenwoningen in de sociale huursector te realiseren. Daarom stelt zij de raad voor een subsidie te verstrekken voor een deel van het exploitatietekort.

Terugdringen kantorenleegstand

Belangrijke overweging om mee te werken aan het project is dat er woningen worden gebouwd voor een belangrijke doelgroep als jongeren, studenten en starters in de sociale huursector, waar Zoetermeer een tekort aan attractieve woningen heeft. Zeker in en rond het centrum zijn woningen onder jonge mensen gewild, maar schaars. Dit project kan bijdragen aan een meer levendige en sfeervolle binnenstad. Met het ombouwen van het kantoor wordt ook de leegstand onder kantoren met een kleine 3.000 m2 teruggedrongen.

Uitvoeringsplan transformatie kantoorlocaties

Op 21 maart 2011 stelde de raad het ‘Uitvoeringsplan Transformatie Kantoorlocaties’ vast.

De stad kampt met steeds meer langdurige leegstaande kantoren, maar vooral ook de behoefte van Zoetermeerders zelf en mensen die overwegen naar Zoetermeer te verhuizen, om in de stad zelf meer woningen te krijgen. Het uitvoeringsplan geeft ontwikkelaars, die dit soort transformatieprojecten willen uitvoeren, een financieel steuntje in de rug en kan rekenen op een meewerkende houding van de gemeente.

Bestemmingsplanwijziging

Het project Engelandlaan 138 ligt in het bestemmingsplan Stadscentrum-Zuid. De bestemming is kantoor en deze moet nog gewijzigd worden naar wonen. Zodra het besluitvormingstraject is afgerond start de noodzakelijke vergunningenprocedure.

-advertenties-

-goede doel-