Elk jaar stelt het Zoetermeerse bestuur in de Nota Mobiliteit een aantal projecten voor aan de gemeenteraad om de verkeersveiligheid in de stad te verbeteren. Het pakket maatregelen, ter waarde van 1 miljoen euro, moet nog door de raad worden goedgekeurd voordat tot uitvoering kan worden over gegaan.

Concreet worden de volgende projecten voorgesteld: 

  • lok-A12-6Verbeteren van de afslag A12 met een extra rechtsaf strook. Het gaat hier om de tweede afslag vanuit Den Haag, richting de Oostweg /Pijnacker. De weg richting Pijnacker loopt in de spits vaak vol door file, een extra afslag strook beidt het verkeer rechtsaf meer ruimte.
  • Aanleg van 25 laadpalen voor elektrische auto's verspreid door de stad. Opladen bij de palen is mogelijk door middel van een pasje, waarmee betaald kan worden. Het aantal elektrische auto's in Nederland is de afgelopen 2 jaar vervijfvoudigd en het Stadsgewest Haaglanden wil met de aanleg van laadpalen het elektrisch rijden stimuleren.
  • Op twee kruispunten worden de fiets- en voetgangersroutes aangepakt: op de Willem Dreeslaan/ Hugo de Grootlaan in Oosterheem en de Kadelaan/Zijdwerf/Werflaan in de Leijens.
  • Diverse voorlichtings- en educatieprojecten, waaronder de fietslessen voor groep 4 en 6 van de basisscholen.
  • Het Actieplan Fiets wil het fietsen in de avond en nacht veiliger maken. De hoofdfietspaden, die vooral de wijken met elkaar verbinden worden beter verlicht en sociaal veilig ingericht. Hier wordt ook de proef van de ANWB  met lichtgevende verf op de fietspaden ingezet. Ook Burgemeester Aptroot zet zich, als ambassadeur veilig fietsen, extra in voor de veiligheid van fietsers zodat Zoetermeer bekend kan blijven staan als 'fietsstad'. 
  • Ook de verbetering van de aansluiting met Nutricia is opgenomen in de nota.

De projecten worden nu eerst in de Raad besproken. Als de projecten zijn goedgekeurd zal met betrokken omwonenden en verkeersdeelnemers overlegd worden over de uitvoering van de projecten, die waarschijnlijk in de tweede helft van 2014 uitgevoerd zullen worden.

 

-advertenties-

-goede doel-