kiesEen scheiding is vaak een pijnlijke gebeurtenis voor ouders en kinderen. Op diverse manieren krijgen de kinderen te maken met  niet alleen verliesverwerking, maar ook met diverse  vragen zoals: hoe ga je om met het loyaliteitsconflict? Met de nieuwe vriend van je moeder of vriendin van je vader? Of het samengesteld gezin? Waar kan ik met mijn verdriet en zorgen terecht als ik zie hoe moeilijk mijn ouders het hebben? Wat als mijn ouders nog steeds ruzie maken? En ik niet wil kiezen? Als ik slecht slaap? Of me niet kan concentreren op school?  Als ik mijn moeder mis bij vader en ik haar niet mag bellen?

Dit soort vragen en items komen aan bod in de spel-, praat- en lotgenotencontactgroepen KIES voor zowel Basis Onderwijs (groep 4 t/m 8) als ook voor het Voortgezet Onderwijs (klas 1 t/m 3).

KIES staat voor Kinderen In EchtscheidingsSituaties. Na het grote succes van de afgelopen jaren biedt KWADRAAD dit jaar weer 4 KIESgroepen aan.

 

Waar bestaad de groep uit?

CameraZOOM-20140123123222747KIES biedt per groep voor 10 deelnemers, 8 bijeenkomsten van 75 minuten. Naast de bijeenkomsten voor de kinderen/jongeren zijn er twee bijeenkomsten voor de ouders. In de KIES groep wordt het kind centraal gesteld. Trainer Margo Zandbergen: “Wij gaan uit van de eigen kracht van ieder kind/jongere. Telkens weer zie ik dat een kind zijn/haar eigen manier bedenkt in het omgaan met de scheiding”. Na een half jaar volgt een follow-up om te kijken hoe het met het kind / de jongere gaat.

De groepen worden geleid door drie speciaal opgeleide KIEScoaches. Femke Krul, Margo Zandbergen en Jolanda Cinjee zijn naast coach ook Maatschappelijk werker en kennen zowel de kant van de ouders als die van het kind. Femke Krul ziet hoe ouders worstelen met de scheiding maar stelt ook: "Een kind of jongere is loyaal aan beide ouders en wil geen van beide verdrietig zien. Ondertussen wil het kind niets liever dan de ouders, gelukkig bij elkaar zien. Voor een kind zijn er vaak tegenstrijdige gevoelens die het hem/haar moeilijk maken. Erover praten met lotgenoten zorgt ervoor dat het kind zich gehoord en gezien wordt."

“De groepen worden als succesvol ervaren door kinderen en hun ouders vanwege de veilige en gezellige sfeer. Kinderen voelen zich vaak gesterkt door de groep om in de thuissituatie beter voor zichzelf op te komen en hun ouders te vertellen waar zij last van hebben en/of wat zij nodig hebben om beter met de scheiding om te kunnen gaan”, aldus Margo. Zij vervolgd: “Dat is vaak de grote winst, want kinderen zorgen eerder voor hun ouders dan voor zichzelf in scheidingssituaties”.

 

Data en aanmelden
Op 27 februari 2014 start de groep voor voortgezet onderwijs. Voor de kinderen van het basisonderwijs start de KIES groep op 25 maart.

Kosten: € 35,= per kind/jongere voor alle bijeenkomsten. Het is belangrijk dat beide ouders wel toestemming geven voor deelname van hun kind(eren) aan KIES.

Aanmelden of vragen via: 088-9004000 

-advertenties-

-goede doel-