IMG 3443
Op de Meerzichtlaan werd een bushokje vernield door vuurwerk.
Foto: Redline Fotografie
Het overgrote deel van Zoetermeer heeft een fijne jaarwisseling achter de rug. In twee wijken was een vreugdevuur en in Dutch Water Dreams werd een groot jongerenfeest gehouden. De politie heeft een aantal keren op moeten treden in de stad. In totaal zijn er 16 personen aangehouden voor vernielingen en vechtpartijen. Vroeg in de ochtend vernielde vuurwerk een aantal woningen aan het Magnoliapark, de schade is hier aanzienlijk. Van zes woningen zijn door de klap de ramen gesprongen, er vielen geen gewonden. Een overzicht van de schade aan eigendommen van de gemeente tijdens oud en nieuw wordt in de tweede week van januari bekend gemaakt.

Burgemeester Aptroot reed tot 7.45 uur in de ochtend met de politie mee door de stad en was relatief tevreden: "het grootste deel van Zoetermeer heeft het nieuwe jaar 2014 goed ingeluid. We zijn samen verantwoordelijk voor een veilig en gezellig oud en nieuw. Mede dankzij de inzet van heel veel vrijwilligers die toch onze oren en ogen zijn, was het een feest om rond te rijden en zoveel mensen vrolijk op straat te zien. Helaas waren er ook nu weer inwoners die bezittingen van de gemeente of anderen vernielden. Ook kunnen sommige inwoners niet van anderen afblijven. Dat blijf ik veroordelen en ik hoop dat iedereen die de jaarwisseling zo probeert te verpesten op wordt gepakt en door een boete of celstraf merkt dat dit niet kan. We merken dat zero tolerance voor de bekende overlastveroorzakers werkt, overlast gebeurt door een steeds kleinere groep. Bij mij overheerst dan ook een positief beeld van Zoetermeerders die samen feest vieren."

Voorbereidingen

De gemeente Zoetermeer heeft samen met politie en vele vrijwilligers de nodige maatregelen genomen om schade rond oud en nieuw te voorkomen. Prullenbakken in de stad en alle parken, containers en parkeerautomaten werden afgesloten. Brandbaar materiaal werd zoveel mogelijk verwijderd. Vrijwilligers, beveiliging en politie liepen de dagen voor en tijdens oud en nieuw in de wijken rond. Twintig Zoetermeerders hebben voor oud en nieuw een waarschuwingsbrief gekregen waarin staat dat zij zich moeten gedragen. Twee Zoetermeerders hadden een gebiedsverbod, wat betekent dat zij niet in een bepaald deel van Zoetermeer mochten komen. In de wijken Noordhove en Rokkeveen waren georganiseerde vreugdevuren. Deze zijn veilig verlopen.

Nieuwjaarsfeest groot succes

Het feest Vlammen in de nacht in Dutch Water Dreams was een groot succes. Rond de 1100 jonge bezoekers kwamen op het feest af. Hiervoor reden de hele nacht bussen van en naar het feestterrein.

Aanhoudingen

Tijdens de nacht zijn  16 mensen aangehouden, verspreid over de hele gemeente. Deze aanhoudingen hadden vooral te maken met openlijke geweldpleging, mishandelingen en vernielingen. Daarnaast waren er rond de 100 incidenten waarbij de politie in moest grijpen. Onder meer voor het plegen van vernielingen, mishandelingen, brandstichting en rond het afsteken van vuurwerk.

-advertenties-

-goede doel-