IM 6723

Vlnr. Mw. Lennie Huizer (voorzitter Floravontuur Promotie Zoetermeer), dhr. Patrick van Domburg (wethouder gemeente Zoetermeer) en Peter Lodewijks (directeur RoVorm Uitgevers b.v.)

 

“Vanuit de lucht ziet onze stad er toch heel anders uit, heel fascinerend”: aldus wethouder city marketing Patrick van Domburg, na ontvangst van het eerste luchtfotoboek ‘Zoetermeer vanuit de lucht’ uit handen van Peter Lodewijks, directeur van RoVorm Uitgevers b.v.

Het tweede boek was voor de voorzitter van Floravontuur Margreet van Driel: “Onze stad vanuit de lucht oogt nieuw, geordend en is vooral ook mooi van vorm. Je ziet dat stedenbouwkundig goed is nagedacht over de inrichting van onze groeistad”

In 1960 telde het dorp Zoetermeer nog 8.500 inwoners, nu 50 jaar later ruim 120.000. Bij sommige beelden waan je je zelfs in Giethoorn, opvallend zoveel groen en water Zoetermeer rijk is. Naast 132 luchtfoto’s in kleur wordt er ook een uitleg gegeven wat op de beelden is te zien. Dat kan gaan over de bestemming van panden, architecten die vorm hebben gegeven of zelfs een rijk stukje historie uit een ver verleden.

Luchtziekte

Het boek kwam tot stand in nauwe samenwerking met medewerkers van de gemeente. De eerste foto’s werden een drietal jaren geleden gemaakt, de laatste in oktober vorig jaar. Verschillende fotografen hebben de beelden vastgelegd. Tijdens de fotovluchten ging veelal ook een stedenbouwkundige van de gemeente mee, die volgens een vooraf overeengekomen plan aanwijzingen gaf aan de fotograaf en piloot. Soms waren daar voor de ambtenaar momenten bij waar moest worden gevochten tegen luchtziekte om toch goede aanwijzingen te kunnen blijven geven. Er kon alleen gevlogen worden bij helder zicht, maar dan kan het nog wel stevig waaien!

Uitgeverij RoVorm heeft zich gespecialiseerd in het uitgeven van luchtfotoboeken en stadsagenda’s van Nederlandse steden. Tevens wordt een omvangrijke beeldbank onderhouden met nu ruim 20.000 luchtfoto’s. De website en beeldbank worden op dit moment vernieuwd. Bij het tot stand komen van het boek ‘Zoetermeer vanuit de lucht’ is de uitgeverij de gemeente veel dank verschuldigd, met name aan Jan Kragt (city marketing)als stuwende kracht en inhoudelijk aan Botine Koopmans (stedenbouw). Als het boek is uitverkocht zal weer een nieuwe, geactualiseerde uitgave kunnen verschijnen, zoals nu o.a. voor uitverkochte uitgaven van Den Haag, Dordrecht, Nijmegen en Almere. Ook staan eerste uitgaven op het programma voor Emmen, Zwolle, Het Gooi en Leeuwarden.

 

Het boek 'Zoetermeer vanuit de lucht’ is verkrijgbaar bij de boekhandel.

Nadere informatie:RoVorm Uitgevers b.v. – Peter Lodewijks,  033-4691600 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Foto door: Fotografie IJzendoorn

-advertenties-

-goede doel-