Maosratten2006De carnavalssteden Oeteldoenk (s-Hertogenbosh), Kielegat (Breda) en Krabberdonk (Maaskantje) liggen in de provincie Noord-Brabant waar carnaval elk jaar groots wordt gevierd. Maar je hoeft niet per se in Noord-Brabant of Limburg te wonen om van carnaval te houden. Tegenwoordig vieren zelfs provincies als Drenthe en Friesland carnaval! Hoe zit het eigenlijk met Zoetermeer? Wat gaat er gebeuren op 9 februari?

Feestwinkel PartyPoint in de Dorpsstraat heeft het rond deze tijd druk, want mensen die carnaval gaan vieren hebben natuurlijk een kostuum nodig. De feestwinkel gaf aan dat er veel kostuums worden verkocht voor het carnaval, maar dat de mensen die deze kostuums kopen meestal naar Breda gaan. Dit is niet zo heel vreemd want Breda heeft 3 dagen lang vermaak voor de carnavalgangers in de vorm van optochten en feesten voor jong en oud. En heel Noord-Brabant verandert voor deze 3 dagen haar plaatsnamen volledig.  

Stap 1 om 9 t/m 11 februari in een carnavals stad te veranderen is aanwezig! Zoetermeer is tijdens carnaval geen Zoetermeer maar: Soetelanden.  Maar heeft Zoetermeer ook zoveel vermaak tijdens carnaval als Breda? Op online optochtkalenders vindt u helaas de woorden ‘’Er zijn geen optochten in de gemeente Zoetermeer bekend.’’ te lezen.Ook omringende gemeenten zoals Pijnacker hebben het moeilijk om de carnavalstraditite levend te houden, Prins Sjaak de Eerste was in 2011 de laatste Prins Carnaval in Pijnacker. Door teruglopende bezoekersaantallen was het niet langer mogelijk om festiviteiten te organiseren.
Natuurlijk wordt er wel door veel basisscholen carnaval gevierd met een optocht door de straat, of een carnavalsdisco voor de kinderen.

Maar vindt u het zonde om de net nieuw aangeschafte glitterboa weer terug te leggen op zolder? En is Breda net even iets te ver? Geen paniek! Omliggende steden zoals Delft (Kabbelgat), Stompwijk (Gaandrië) en Leidschendam (Zwabberdam) bieden genoeg vermaak. Helaas dus geen carnaval vermaak in Zoetermeer maar gelukkig is er volgend jaar weer een nieuwe ronde met nieuwe kansen! 

Delft (Kabbelgat) Optocht van Delft za 9 feb. 13:00
Delft (Kabbelgat) Jeugdoptocht van Delft zo10 feb. 13:00
Delft (Kabbelgat) Verlichte optocht van Delft ma 11 feb. 20:00
Leidschendam (Zwabberdam) Optocht van Leidschendam za 9 feb. 11:30
Stompwijk (Gaandrië) Optocht van Stompwijk za 9 feb. 14:00

 In Zoetermeer kunt u wel terecht voor een originele after-carnaval-party, op zaterdag 23 februari organiseert Café Tapperij Seghwaert de Foute Carnavals avond met DJ Frans!

Kelly Need

 

-advertenties-

-goede doel-