20130123 10244

Voorlezen aan kinderen is belangrijk. Het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel en bezorgt veel plezier. Speciaal voor baby’s, peuters en kleuters zijn er De Nationale Voorleesdagen. Deze dagen hebben als doel het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen, te bevorderen. Zo worden kleintjes later grote lezers.

20130123 10255De peuters van Kern kinderopvang peuterspeelzaal De Boskabouters kregen een voorleesontbijt in de Hoofdbibliotheek. Met een hapje krentenbol en een bekertje limonade zaten de kinderen er al helemaal klaar voor. Monica van der Meer vertelde het verhaal van de 100 nachtjes slapen. Het verhaal gaat over prinsesje Doris die nog heel lang moet wachten voordat ze jarig is. Zij leert hoe ze met een schaar moet knippen en dat doet ze ook. Ze knipt vele driehoekjes uit kledingstukken en maakt daar een slinger van voor haar feestje. De jarige Moreno, die vandaag 4 jaar werd, kon het zich helemaal voorstellen dat het lang duurt om te wachten tot je jarig bent, hij had zelf ook al heel lang gewacht op zijn verjaardag!

Monica van der Meer en Irma de Witte van team jeugd van de bibliotheek wisselen elkaar af met het voorlezen en vertellen vandaag. Monica: "het is zo leuk om te zien hoe de aandacht van de kinderen gevangen wordt door het verteltheater. Ik gebruik dit kleine mini theatertje graag bij het vertellen omdat ik de peuters dan helemaal mee krijg."

20130123 10251 20130123 10252
20130123 10260 Eerst ademloos luisteren naar het grappige verhaal, daarna mogen de kinderen zelf de stukjes op de goede plaats plakken.

Na het verhaal mogen de kinderen gekleurde driehoekjes op een bord plakken. Daarna maken ze met de wijs- en middelvinger knipbewegingen. Tot slot even lekker dansen op de muziek en dan jas aan en door de kou terug naar de peuterspeelzaal.

Ook in Rokkeveen en Oosterheem zijn vandaag peuters voorgelezen in de bieb. Vanaf morgen gaan de medewerkers naar de scholen, speelzaken en kinderdagverblijven toe om voor te lezen.

Het Prentenboek van het Jaar is van Milja Praagman 'Nog 100 nachtjes slapen'.

-advertenties-

-goede doel-