IMG 7513

Foto: Kees van Veen

De watertoren De Tien Gemeenten in Rokkeveen is al sinds het begin van de jaren negentig eigendom van de gemeente. Het gebouw staat leeg en moet worden gerestaureerd. Eerdere plannen van ondernemers om de watertoren een nieuwe bestemming te geven bleken niet levensvatbaar.

De Zoetermeerse ondernemer Van Dorp Installaties diende eind 2011 een bouwplan in dat wel voldoende kansen en mogelijkheden biedt. Hij wil de watertoren ingrijpend restaureren en er een kantoor in vestigen. Hiervoor worden boven in de toren vloeren gemaakt. In de toekomst kan het kantoor worden veranderd in een woonruimte. De watertoren krijgt extra ramen om meer daglicht toe te laten. De ramen wijzigen het uiterlijk van de toren nauwelijks. De huidige koepel wordt vervangen door een glazen koepel.

Omgevingsvergunning

De ondernemer wil een deel van de grond rondom de watertoren - nu nog openbaar groen - gebruiken voor een priv├ętuin en een aantal overdekte parkeerplaatsen voorzien van zonnepanelen. De tuin wordt omringd door een haag. Deze voorzieningen passen niet in het huidige bestemmingsplan en daarom moet de initiatiefnemer een uitgebreide omgevingsvergunningsprocedure volgen.

Intentieovereenkomst

Als de heer Van Dorp of een andere partij de watertoren niet koopt, moet de gemeente het gebouw zelf restaureren. Het gebouw blijft in dat geval leegstaan. Het college is al enige tijd in gesprek met de heer Van Dorp en heeft in april 2012 een intentieovereenkomst met hem afgesloten. In september vorig jaar hebben de gemeente en de heer Van Dorp het plan tijdens een informatiebijeenkomst gepresenteerd. De bezoekers waren over het algemeen positief over het plan. Er werden vragen gesteld over het parkeren, de privacy en de sociale veiligheid rondom de toren.

-advertenties-

-goede doel-