20130117 10015

Het nieuwe digitale klaslokaal Let’s Learn dat vandaag geopend werd door wethouder Mariëtte van Leeuwen (Sport, Jeugd en Onderwijs), is uniek in Nederland. Het plein in de Hoofdbibliotheek werd gerealiseerd met behulp van het Zoetermeerse bedrijfsleven, dat een groot deel van de apparatuur en meubels sponsorde.

20130117 9999
Directeur Joke Mos van Bibliotheek Zoetermeer geeft uitleg over het Let's Learn! project.
Let’s Learn is een innovatief klaslokaal waar leerkrachten en in eerste instantie bovenbouwleerlingen van de basisschool kunnen snuffelen aan het leren van de toekomst. Een aantrekkelijke plek met innovatieve, elektronische apparatuur en educatieve software.

 

Directeur Joke Mos van Bibliotheek Zoetermeer: ”Een van de doelstellingen van de bibliotheek is om mensen nieuwsgierig te maken. Het is daarbij natuurlijk heel belangrijk dat de verschillende media goed gebruikt kunnen worden! Met dit unieke plein kunnen we kinderen, en volwassenen, mediawijzer maken. We laten kinderen kennis maken met digitale media, maar er zullen ook computer- of taalcursussen worden gegeven.”

De kinderen van groep 7 van Basisschool ’t Schrijverke (locaties Schansbos en Busken Huethove) zijn al helemaal ‘mediawijs’, hun school geeft al jaren les met digitale leermethoden. Iedere leerling heeft zijn eigen inlogcode waarmee hij kan inloggen op zijn eigen pagina. De docent kan per leerling of per groep opdrachten en oefeningen klaarzetten voor de leerlingen, waarmee zij zelf aan de slag kunnen. De computer kijkt alles na en houdt alle vorderingen bij, zodat de leerkracht aan het eind van de dag precies op het overzicht kan zien wie er hard gewerkt heeft. De leerlingen werken soms ook thuis op de eigen pc aan de opdrachten: “Het is wel werken, maar toch ook heel leuk! Ik vind het vooral leuk om met de punten die je kan verdienen met de opdrachten mijn pagina te pimpen! Dan kan je allerlei leuke dingen zoals een race auto of leuke achtergrondjes kopen voor je pagina!”

20130117 10007 20130117 10012
Op het digitale schoolbord werd een kwis gespeeld, de kinderen konden met stemknoppen hun keuze aangeven. Links de meisjes, rechts de jongens, na 5 vragen kwamen de meisjes als winnaars uit de bus!

Bibliotheek Zoetermeer opent als eerste bibliotheek in Nederland, samen met de partners Onderwijs Werkgroep (OWG) en OnderwijsAdvies/SIZO (ICT voor het onderwijs in Zoetermeer) een dergelijk Let’s Learn-plein. De partijen hebben elkaar gevonden in hun gezamenlijke doelstellingen om individuen mediawijs te maken en ze te leren omgaan met digitale informatiebronnen en daarnaast  scholen te voorzien van vernieuwende, educatieve diensten. OWG bevordert al 30 jaar educatief computergebruik en heeft ervaring met de ontwikkeling van elektronische leeromgevingen en oefenprogramma’s. SIZO heeft als doel ICT in het Zoetermeerse onderwijs te stimuleren en te implementeren en is een samenwerkingsverband van alle Zoetermeerse scholen voor primair onderwijs, voortgezet onderwijs, het plaatselijke ROC, het hoger beroepsonderwijs (Academie voor ICT & Media –Zoetermeer) en Bibliotheek Zoetermeer.

De realisatie ervan komt mede tot stand dankzij sponsoring van diverse hard- en softwarefabrikanten en meubelleveranciers: ActivBoard, M2Desk (geïntegreerde computertoepassingen), iCentre/Apple, Eromes (projectinrichting), Biblionet (aanbieder voor o.a. bibliotheken), Dell (computers), Texas Instruments, Serious Toys (interactieve leermiddelen), Gynzy (digibord software), nYoYn (interactieve producten), Stienissen Media.

-advertenties-

-goede doel-