20130116 9939Medio 2013 zal het regionale Ondernemershuis haar deuren openen aan het Zuidwaarts in Zoetermeer. Het college van Zoetermeer dient daarvoor deze week een voorstel in bij de gemeenteraad. Het gemeentelijke Werkplein voor werkzoekenden, een centraal overheidsloket voor bedrijven, de Kamer van Koophandel (KvK) en de startersbalie, krijgen hier hun onderkomen. Bedrijven en werkzoekenden uit de hele regio kunnen terecht voor vacatures, zakelijke dienstverlening, netwerken en kennisuitwisseling.

Het pand van het voormalige postkantoor aan het Zuidwaarts, tegenover de markt, staat al geruime tijd leeg. In het nieuwe plan van de gemeente krijgt het pand een dubbele functie: aan de achterkant komt het Ondernemershuis, aan de voorkant wordt het Werkplein, dat nu nog verderop in het Stadshart zit, gevestigd. Vraag en aanbod van werk treffen zich dus letterlijk in het midden van de ruimte.

Wethouder Edo Haan (Werk en Inkomen): “Zoetermeer loopt weer voorop in de aanpak van werkloosheid en arbeidsbemiddeling. Door directe bemiddeling tussen de werkgevers en werkzoekenden bereiken we al goede resultaten, maar in het nieuwe concept worden de lijnen nog korter. Voor een gezonde arbeidsmarkt heb je drie dingen nodig: vaardige en welwillende werknemers, ondernemende bedrijven en een actieve overheid. Het Ondernemershuis zal een platform voor de hele regio worden, een levendige bijenkorf waar voor zowel bedrijven als werkzoekenden veel te halen valt. Vraag en aanbod van werk gaan elkaar hier echt ontmoeten. Ons motto daarbij is: wij werken samen aan werk.’

Loket voor werkzoekenden

Zoetermeer werkt inmiddels samen met de omliggende gemeenten in een eigen arbeidsmarktregio met daarin Lansingerland, Pijnacker-Nootdorp en Leidschendam-Voorburg. Het Ondernemershuis, centraal gelegen en uitstekend bereikbaar, wordt de plek waar deze gemeenten hun werkzoekenden gaan bedienen. Het UWV gaat hier spreekuur houden.

‘One stop shop’ voor ondernemers

Nu moeten ondernemers nog langs verschillende loketten voor dienstverlening. In het nieuwe pand is een centraal punt waar de diensten van Economische Zaken, Kamer van Koophandel, startersbalie, de SEA (Sociaal Economische Agenda) en het Werkgeversservicepunt voor ondernemers bereikbaar zijn met één gezamenlijke balie. Ook krijgen bijvoorbeeld banken, accountants en notarissen de mogelijkheid om spreekuren te houden. Ondernemers worden uitgedaagd kennis uit te wisselen en samen op te trekken.

ondernemershuis

Artist impression van de ingang van het Ondernemershuis aan de Markt. De ingang van het Werkplein komt aan het Zuidwaarts

-advertenties-

-goede doel-